facebook youtube
Εκδηλώσεις

Έκθεση

Στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις Πρεσβείες, τα Ινστιτούτα και τη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα διοργανώνουν την έκθεση:

ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, 19.00, στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Ιω. Θεοτόκη 72).

Θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή Dr Björn Forsén, Research director, University of Helsinki με τίτλο: «Περιηγητές των Βορείων Χωρών στην Ελλάδα. Από τους Βίκινγκς, έως σήμερα».

Διάρκεια έκθεσης: 13/10-11/11/2022

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γ. Ζάχου "Σύγχρονη ιστορία και οικοσύστημα των ελληνικών βιβλιοθηκών" και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Έλλη Άνθη, τ. Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστήμιου
Κωνσταντία Κακάλη, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πάντειου Πανεπιστήμιου
Δρ. Ιφιγένεια Βαρδακώστα, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
και ο συγγραφέας Δρ. Γεώργιος Ζάχος, τ. Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 19/10/2022 και ώρα 18.00-20.00 στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας στο Π. Φρούριο.

Το βιβλίο "Σύγχρονη ιστορία και οικοσύστημα των ελληνικών βιβλιοθηκών: Σαράντα χρόνια στις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια και τη δημόσια διοίκηση" εκδίδεται από τις Εκδόσεις Gutenberg, ενώ χαιρετίζει ο Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης και προλογίζει ο Φίλιππος Τσιμπόγλου.

Μέσα από την σαραντάχρονη υπηρεσιακή διαδρομή του Δρ. Γεωργίου Κ. Ζάχου παρουσιάζονται εξελίξεις και γεγονότα που έλαβαν χώρα στις ελληνικές βιβλιοθήκες με ιδιαίτερη αναφορά στις βιβλιοθήκες και τις δομές που θήτευσε και περιγράφονται πτυχές της δημόσιας διοίκησης και των πανεπιστημίων που τις επηρεάζουν. Με τις γνώσεις που έχει και τις εμπειρίες που απέκτησε, παραθέτει ιδέες και προτάσεις για τις προοπτικές των ελληνικών βιβλιοθηκών, τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, τη διοίκηση των πανεπιστημίων, κ.ά.

 

Εκδήλωση μνήμης

Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο πλαίσιο του 28ου ΠΣΑΒ σας προσκαλούμε την Πέμπτη 20/10/2022 και ώρα 18.00 στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας για ξενάγηση των συνέδρων στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες  στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Η έκθεση - που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού -  αποσκοπεί στο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της παρουσίας  των προσφύγων  από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη στην Κέρκυρα. Βασικός άξονας που την διατρέχει είναι οι μαρτυρίες των προσφύγων και των απογόνων τους.

Επιστημονικός υπεύθυνος: Ευστάθιος Πουλιάσης. Ερευνητική ομάδα: Σπύρος Γαούτσης, Μάγια Χαραλαμποπούλου, Παναγιώτης Μηλιώνης, Γεωργία Λαζαρίδου, Λίλιαν Κυπριζόγλου, Δημήτρης Μουζακίτης, Έλενα Λουκά. Συμβουλευτική επιτροπή: Δημήτρης Ζυμάρης, Κωνσταντίνος Καρδάμης, Κωνσταντίνος Λιντοβόης.

Σημείωση: Επειδή η χωρητικότητα στις αίθουσες της Αναγνωστικής Εταιρίας είναι περιορισμένη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 ατόμων. Εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους συνέδρους, η ξενάγηση και η παρουσίαση μπορούν να επαναληφθούν στις 19.00.

 

Εκδρομή

Μουσείο Καποδίστρια

Επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα το Σάββατο 22-10-22 και ώρα 10.00 π.μ.

Στο πλαίσιο του 28ου ΠΣΑΒ οργανώνουμε μια εκδρομή στο Μουσείο Καποδίστρια. Στο Μουσείο Καποδίστρια θα ανακαλύψουμε την ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης και της νεότερης Ελλάδας μέσα από τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και θα περιηγηθούμε στον ιστορικό κήπο της Κουκουρίτσας.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση από το προσωπικό του Μουσείου και κέρασμα με καφέ και χυμούς στους κήπους του Μουσείου. Πληροφορίες σχετικές με το Μουσείο μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του Μουσείου. Η τιμή  εισόδου στο Μουσείο με το κέρασμα είναι 10 ευρώ ανά άτομο.  Το κόστος της  μεταφοράς  στην Κουκουρίτσα και η επιστροφή στην πόλη θα καλυφθεί από το Συνέδριο.

Αιτήσεις δήλωσης συμμετοχής μαζί με την εγγραφή στο Συνέδριο.

 

 

Ενημέρωση: 29-09-2022
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας