Το ΔΙΟΒΙ δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στο στερέωμα της ελληνικής βιβλιοθηκονομικής κοινότητας στοχεύοντας κυρίως στη διάχυση της οικονομικής πληροφορίας και στη ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των κοινοτήτων χρηστών των μελών του. Η αρχή της προσαρμογής των δράσεων του ΔΙΟΒΙ στις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, έχει υιοθετηθεί προκειμένου το δίκτυο να διατηρεί ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στην πρόοδο και στην ανάπτυξη και όχι ρόλο παθητικού παρατηρητή των γεγονότων.
Η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτεύον ζήτημα παγκοσμίως. Η Ατζέντα 2030 και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ αποτελούν το θεματολόγιο της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη μιας βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων προς όφελος τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών. Η εστίαση στην επάρκεια και στη βέλτιστη χρήση των οικονομικών πόρων, στις ανθρώπινες ανάγκες, στη διατήρηση της ποιότητας των φυσικών πόρων, στην επιβίωση των φυσικών οικοσυστημάτων και στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, στην οικονομική ανάπτυξη και στην βελτίωση της οικονομικής ευημερίας και του περιβάλλοντος, αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα εξασφάλισης της ποιότητας ζωής στον άνθρωπο.
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να κάνει γνωστές τις δράσεις που υιοθέτησε το ΔΙ.Ο.ΒΙ. προκειμένου να ενημερώσει, και να προάγει τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης για τους οποίους δεσμεύτηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς και εθνικοί φορείς και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Θα παρουσιαστεί επίσης ο τρόπος και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την επίτευξη του σκοπού αυτού.