Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες οφείλουν να προσφέρουν φυσικούς χώρους και υπηρεσίες, προκειμένου να υποστηρίζουν την εκπαίδευση, την έρευνα και την παιδεία. Είναι σημαντικό να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συμπερίληψης, ενός περιβάλλοντος όπου μπορούν να ενταχθούν και να συμμετέχουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο, και που ανταποκρίνεται στις διαφορετικές και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών της.
Η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εντάσσεται στην κοινωνική βιωσιμότητα μιας βιβλιοθήκης. Μέσω της καθιέρωσης πολιτικών δύναται να αναβαθμιστεί η προσβασιμότητα στους χώρους, να δημιουργηθούν υπηρεσίες που παρέχουν υποστηρικτική τεχνολογία και ειδικές συλλογές οι οποίες υποστηρίζονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Μπορούν επιπλέον να προωθηθούν συνεργασίες με σχετικούς φορείς και Ιδρύματα.
Στην παρούσα εισήγηση γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη συμπεριληπτικών πρακτικών της ΒΚΠ ΑΠΘ και συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Υπηρεσία ΑμεΑ της ΒΚΠ ΑΠΘ στα άτομα με εντυποαναπηρία. Η Υπηρεσία ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της το 2019 καλύπτοντας τις ανάγκες των εντυποανάπηρων χρηστών της παρέχοντάς τους ειδικά διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλο εξοπλισμό και προσβάσιμα ακαδημαϊκά συγγράμματα μέσω της Πολυτροπικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ελεγχόμενης Πρόσβασης AMELib.
Η Υπηρεσία ενδυνάμωσε και καθιέρωσε τον ρόλο της ως αναπόσπαστο στοιχείο υπηρεσιών των χρηστών της Βιβλιοθήκης μέσα από τη συνεργασία της με άλλες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τη συμμετοχή των βιβλιοθηκονόμων της στην Ομάδα Προσβασιμότητας του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) εξασφαλίζοντας μια οικονομία κλίμακας στην παροχή προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού.