facebook youtube
Παρουσιάσεις
Διαθεματικότητα και Βιβλιοθήκες: Χαρτογραφώντας τις πολλαπλές διακρίσεις για μια πολιτική ισότητας και βιωσιμότητας
Ώρες συνεδρίας: 19/10/2022 (11:30-13:30)

Το Εργαστήριο για την ενίσχυση της Διαθεματικότητας, το οποίο θα συντονίσει η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, στόχο έχει τη χαρτογράφηση των πρακτικών στις βιβλιοθήκες της χώρας σε σχέση με το φύλο και την αλληλεπίδραση του με άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά και ταυτότητες, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η φυλή ή αναπηρία, η οποία συμβάλλει σε εμπειρίες πολλαπλών διακρίσεων.

 

Η ελληνική λέξη «διαθεματικότητα» αποδίδει την αγγλική λέξη intersectionality. H διαθεματικότητα αποτελεί ένα θεωρητικό πλαίσιο και αναλυτικό εργαλείο για την ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ διαφόρων μορφών κοινωνικού αποκλεισμού και καταπίεσης, που έχουν ψευδώς διαχωριστεί σε διακριτές κατηγορίες. Τα υποκείμενα που βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις αναπαρίστανται μερικώς, δηλαδή «θρυμματίζονται» τα βιώματά και οι πολιτικές τους, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται εύκολα ή να αποκλείονται παντελώς από τους θεσμούς και τα ιδρύματά τους, ανάμεσα σε αυτά και οι βιβλιοθήκες. 

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (IFLA) παίρνει ενεργό μέρος στην Ατζέντα 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και αναδεικνύει τις βιβλιοθήκες ως εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας, μέσα από την πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση για ολόκληρη την κοινωνία, βοηθούμενη από τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. 

 

Καλώντας σε συμμετοχή των Βιβλιοθηκών σε κάθε χώρα, η IFLA αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η βιβλιοθηκονομική κοινότητα μπορεί και πρέπει να συμβάλει στους 17 στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ατζέντας 2030. Χωρίς, όμως, την ενεργή αντιπροσώπευση και συμμετοχή όλων των ατόμων και ομάδων, χωρίς διακρίσεις, μέσα στις Βιβλιοθήκες μας, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της Ατζέντας. Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να κανονικοποιούμε τον αποκλεισμό των έμφυλων, φυλετικών και ταξικά καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και ατόμων. 

 

Με εργαλείο τη διαθεματικότητα και οδηγό τον χάρτη του ΟΗΕ και της IFLA, μέσα από αυτό το εργαστήριο θα ενημερωθούμε για τις πολιτικές ένταξης και τα αντίστοιχα παραδείγματα στις βιβλιοθήκες άλλων χωρών, για τις διεθνείς συμβάσεις, την εθνική νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά και εθνικά σχέδια δράσης, και θα χαρτογραφήσουμε τη δική μας εμπειρία και καθημερινότητα στις βιβλιοθήκες. 

 

Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχουμε φτιάξει όλοι και όλες μαζί ένα χάρτη για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στις βιβλιοθήκες για τις πολιτικές ισότητας και αποδοχής.

Εκπαιδευτές Εργαστηρίων
Ειρήνη ΔαφέρμουΝτίνα Πεντάρχου

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας