Οι βιβλιοθήκες καλούνται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εκφράζονται τόσο από τις κοινότητες τις οποίες εξυπηρετούν όσο και από τις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα και οι βιβλιοθήκες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία συλλογικής συνείδησης για τον σκοπό αυτό.
Προκειμένου να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η βιωσιμότητα, η Βιβλιοθήκη επιδιώκει να προωθήσει και να βελτιώσει την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών μέσω της δια βίου εκπαίδευσης με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού στην έννοια και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης έτσι όπως έχουν τεθεί στην Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ.
Οι ΣΒΑ στην Ευρώπη αφορούν συχνότερα αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις ατομικές συνήθειες. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως πρωτοπόρο πανεπιστήμιο σε θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την καθημερινή του λειτουργία παράγει έργο που σχετίζεται και απαντά σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Στην παρουσίαση θα σημειωθούν επιγραμματικά οι δράσεις του Πανεπιστημίου για τη βιωσιμότητα και θα αναδειχθεί η πραγμάτωση αυτού του οράματος μέσα από τη λειτουργία της ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης. Τονίζοντας τη μακρά εμπειρία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στη διασφάλιση ποιότητας, η εισήγηση έχει σκοπό να εξετάσει τους τρόπους αναδιοργάνωσης μιας βιβλιοθήκης ώστε να λειτουργεί με γνώμονα τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους παράγοντες καθορισμού της αλληλεπίδρασης με την κοινότητα την οποία εξυπηρετεί. Με την σύνταξη έκθεσης συσχέτισης δράσεων της βιβλιοθήκης με τους ΣΒΑ τίθενται τα θεμέλια για μετασχηματισμό των λειτουργιών της προς την κατεύθυνση αυτή.