facebook youtube
Παρουσιάσεις
Η τρισδιάστατη εκτύπωση για όλους/όλες στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες
Ώρες συνεδρίας: 20/10/2022 (10:00-11:30)
Λέξεις κλειδιά: Tρισδιάστατη εκτύπωση Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες Φοιτητές με αναπηρία ΦμεΑ Εντυπο-ανάπηρα άτομα 3D printing Academic libraries Students with disabilities Print-disabled users

Οι βιβλιοθήκες ήταν ανέκαθεν κοινοτικοί και εκπαιδευτικοί χώροι που δημιουργήθηκαν για να παρέχουν πρόσβαση σε πόρους και να μυούν τους χρήστες τους στις νέες τεχνολογίες. Περιπτωσιολογικές μελέτες σε ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν δείξει την ανάγκη δημιουργίας χώρων με ψηφιακά εργαστήρια για το κοινό τους που θα λειτουργούν ως χώροι καινοτομίας και εκπαίδευσης. Η δημιουργία εργαστηρίων τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που μετατρέπει τις βιβλιοθήκες σε κόμβους τεχνολογίας αιχμής και δίνει στις κοινότητες τους πρόσβαση σε εργαλεία που έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τομείς όπως η ιατρική, η αρχιτεκτονική, η μηχανική, η υγειονομική περίθαλψη και άλλους. Η συμπερίληψη των υπηρεσιών τρισδιάστατης εκτύπωσης στις βιβλιοθήκες φαίνεται φυσική λόγω του υποδειγματικού χώρου τους, της παράδοσης των συνεργασιών τους και της προσβασιμότητας που παρέχουν.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Πειραιώς από το 2020 συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα: «3D Printing Support Services for Innovative Citizens - INNO3D» - (Υπηρεσίες υποστήριξης τρισδιάστατης εκτύπωσης για χρήστες της βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς). Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες βιβλιοθηκών με την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων στη τρισδιάστατη εκτύπωση. Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει φοιτητές/φοιτήτριες με αναπηρίες (ΦμεΑ) καθώς διαθέτει σταθμό εργασίας με το απαραίτητο λογισμικό και υποστηρικτικό υλικό.
Στόχος του άρθρου είναι η ενημέρωση για τα οφέλη του INNO3D και τα ως τώρα σχετικά παραγόμενα έργα της Βιβλιοθήκης. Τα έργα αυτά αφορούν είτε το γενικό κοινό της όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη τρισδιάστατη εκτύπωση είτε το ειδικό κοινό (ΦμεΑ) όπως είναι οι εκτυπώσεις απτικών πινακίδων, απτικού χάρτη καθώς και η άλλου βοηθητικού υλικού για φοιτητές/φοιτήτριες με μαθησιακές δυσκολίες ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς περιορισμούς στη «ζωή» της πανεπιστημιακής κοινότητας και στις επιμέρους δράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

gr  pdf.png  Παρουσίαση εισήγησης
Mέγεθος: 1.14 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Ομιλητές
Αδαμαντία ΨαλλιδάκουΑγγελική ΟικονόμουIωάννα ΤσιμάραΑνθή Κατσιρίκου

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας