Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube
ShareThis
         ΑΓΓΛΙΚΑ

Θεματικές Πύλες

Τι είναι οι Θεματικές Πύλες;

Οι θεματικές πύλες είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών πληροφοριακών πηγών, κυρίως ελεύθερης πρόσβασης, που έχουν επιλεγεί, αξιολογηθεί και ταξινομηθεί κατά θέμα από τη Βιβλιοθήκη, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε αξιόπιστες και συμβατές με τα γνωστικά αντικείμενα του Ι.Π. πηγές. Σε κάθε πηγή, εκτός από τον τίτλο της, περιλαμβάνεται και μια σύντομη περιγραφή είτε στα ελληνικά είτε στη γλώσσα της πηγής.

Για να ενημερώνεστε αυτόματα για τις νέες πηγές που προστίθενται, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή RSS Portals.

Τι είδους ηλεκτρονικές πηγές περιλαμβάνει;

Οι πηγές που περιλαμβάνει μπορεί να είναι κάθε είδους, όπως π.χ. ιστότοποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώσεων και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, βάσεις δεδομένων, ψηφιακές συλλογές, ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, νομοθεσία, γκρίζα βιβλιογραφία, κατάλογοι βιβλιοθηκών κ.ά.

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις Θεματικές Πύλες;

Η πρόσβαση στις Θεματικές Πύλες είναι ελεύθερη για όλους.

Πώς μπορώ να βρω αυτό που με ενδιαφέρει;

Οι ηλεκτρονικές πηγές είναι ταξινομημένες θεματικά με βάση τις κατηγορίες που βλέπετε κατά την είσοδό σας στις θεματικές πύλες. Επιλέγοντας μια κατηγορία βλέπετε τα ειδικότερα θέματα στα οποία υποδιαιρείται και σε παρένθεση τον αριθμό των πηγών που έχουν συνδεθεί με τη συγκεκριμένη υποκατηγορία. Στη συνέχεια, επιλέγετε την υποκατηγορία και την πηγή που σας ενδιαφέρει.

Υπάρχουν πιο εξειδικευμένοι τρόποι αναζήτησης;

Βεβαίως. Αν θέλετε να εντοπίσετε κάποια συγκεκριμένη ηλεκτρονική πηγή, χωρίς να την αναζητήσετε θεματικά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε κατ' ευθείαν κάποιες λέξεις του τίτλου της στο πλαίσιο που βρίσκεται επάνω δεξιά και αναγράφει Αναζήτηση. Φροντίστε να είναι επιλεγμένη η αναζήτηση στον Ιστότοπο. Κατά την αναζήτηση οι όροι επιλέγονται τόσο από τον τίτλο της πηγής, όσο και από την περιγραφή που ακολουθεί. Ο τρόπος γραφής - κεφαλαία, πεζά, τονούμενα, μη τονούμενα - δεν έχει σημασία κατά την αναζήτηση.


Οι θεματικές πύλες αποτελούν έναν σταθερό κατάλογο πηγών ή ανανεώνονται;

Οι θεματικές πύλες σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχονται από το προσωπικό της ΒΙΚΕΠ προκειμένου να διαπιστωθεί κυρίως αν οι ηλεκτρονικές πηγές βρίσκονται σε λειτουργία και αν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις παραμένουν ίδιες.

Στον έλεγχο αυτό μπορείτε να συμβάλετε κι εσείς: Αν εντοπίσετε ότι ο σύνδεσμος κάποιας πηγής είναι ανενεργός, μπορείτε να μας ενημερώσετε με ένα απλό μήνυμα στην υπηρεσία "Ρωτήστε μας" και με θέμα "Ηλεκτρονικές πηγές".

Παράλληλα, οι θεματικές πύλες εμπλουτίζονται με νέες πηγές που έχουν εντοπιστεί και αξιολογηθεί ως κατάλληλες.

Έχω εντοπίσει μια ηλεκτρονική πηγή που θεωρώ ενδιαφέρουσα και αξιόπιστη, η οποία δεν υπάρχει στις θεματικές πύλες. Θα μπορούσα να την προτείνω για να προστεθεί;

Φυσικά. Οι προτάσεις σας είναι ευπρόσδεκτες. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την πρότασή σας με ένα απλό μήνυμα στην υπηρεσία "Ρωτήστε μας" και με θέμα "Ηλεκτρονικές πηγές". Η πρότασή σας θα ελεγχθεί και εφόσον συνάδει με τους σκοπούς των θεματικών πυλών θα προστεθεί.

Ενώ γνωρίζω ότι υπάρχει μια πληροφοριακή πηγή στις θεματικές πύλες, δεν μπορώ να την εντοπίσω αναζητώντας την θεματικά. Τι συμβαίνει;

Στη χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα των θεματικών πυλών, οι πληροφοριακές πηγές έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν κάτω από μία μόνο θεματική κατηγορία. Έτσι, οι πηγές που λογικά ανήκουν σε περισσότερες κατηγορίες, εντάσσονται σ' εκείνην που αναμένεται να αναζητηθούν συχνότερα. Π.χ. ένα λεξικό οικονομικών όρων εντάσσεται στην κατηγορία Γενικά έργα > Λεξικά και όχι στην κατηγορία Κοινωνικές επιστήμες > Οικονομική επιστήμη.

Αν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι η πηγή που δεν βρίσκετε υπάρχει στις θεματικές πύλες, τότε αναζητήστε την με τον τίτλο της ή με κάποια λέξη που αντιστοιχεί στο περιεχόμενό της ή ακόμη με το όνομα του φορέα στον οποίο ανήκει, αν είναι γνωστό. Διαφορετικά ζητήστε βοήθεια από το Γραφείο Πληροφόρησης.

Επισκέπτομαι συχνά τις θεματικές πύλες. Υπάρχει τρόπος να πληροφορούμαι αν έχουν προστεθεί νέες πληροφοριακές πηγές, χωρίς να βλέπω όλες όσες ανήκουν στα πεδία των ενδιαφερόντων μου;

Ναι, μπορείτε. Για να ενημερώνεστε αυτόματα για τις νέες πηγές που προστίθενται, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή RSS Portals (βλ. στο κάτω μέρος σε οποιαδήποτε σελίδα του Ιστοτόπου της ΒΙΚΕΠ).

Στις θεματικές πύλες περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικές πηγές του HEAL-Link;

Όχι. Πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πληροφοριακές πηγές του HEAL-Link μπορείτε να έχετε από τη σελίδα του HEAL-Link.


Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN