Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube
ShareThis
         ΑΓΓΛΙΚΑ

Βιβλιομετρικοί Δείκτες

Οι βιβλιομετρικοί δείκτες είναι δείκτες αξιολόγησης τόσο των επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων, όσο και της ερευνητικής δραστηριότητας των ακαδημαϊκών. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτίμησης έχουν πλέον πλαισιωθεί και από νέες, εναλλακτικές μεθόδους μέτρησης, τα λεγόμενα altmetrics.

Αξιολόγηση επιστημονικών περιοδικών


1
CiteScore από τη Scopus

To CiteScore είναι μια υπηρεσία μέτρησης της ποιότητας και της απήχησης των επιστημονικών περιοδικών και κατάταξής τους από τη βάση Scopus του Elsevier και η οποία παρέχεται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ).

Δείτε τα αποτελέσματα του CiteScore 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για την τελευταία έκδοση του CiteScore.

2
Google Scholar Metrics

Σύμφωνα με το ίδιο το Google Scholar, το εργαλείο του Google Scholar Metrics παρέχει έναν εύκολο τρόπο στους συγγραφείς να μετρούν γρήγορα την επίδραση των πρόσφατων άρθρων σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Το εργαλείο επίσης δημοσιεύει κατάταξη των επιστημονικών περιοδικών.

Δείτε τα αποτελέσματα του Google Scholar Metrics. 

Περισσότερες πληροφορίες για την τελευταία έκδοση του Google Scholar Metrics.

Εύρεση αναφορών (Citation analysis)

3
Scopus

Η Scopus είναι η υπηρεσία αναζήτησης αναφορών (citations) και περιλήψεων (abstracts) του Elsevier. Θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων αναφορών και περιλήψεων από έγκριτη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία διαθέτει έξυπνα εργαλεία που σας βοηθούν να αναζητήσετε, ανακτήσετε, αναλύσετε και οπτικοποιήσετε τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν. Περιλαμβάνει περισσότερους από 24.000 τίτλους από σχεδόν 5.000 εκδότες σε όλο τον κόσμο και 79 εκατομμύρια εγγραφές πάνω σε κάθε τομέα του επιστητού. Η Scopus ευρετηριάζει άρθρα επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων, βιβλία και σειρές βιβλίων επιστημονικού περιεχομένου και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
Η πρόσβαση στη Scopus παρέχεται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Είσοδος στην υπηρεσία Scopus


4
Google Scholar

Το Google Scholar είναι μια υπηρεσία της Google, με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλιογραφικά στοιχεία και αναφορές άρθρων, βιβλίων και γενικότερα επιστημονικών τεκμηρίων στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων. Το Google Scholar σας παρέχει ένα απλό τρόπο αναζήτησης στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Μπορείτε να αναζητήσετε σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους και πηγές (άρθρα, διατριβές, βιβλία, περιλήψεις και αποφάσεις δικαστηρίων) και σε πολλούς ακαδημαϊκούς εκδότες, επαγγελματικές ενώσεις, ιδρυματικά και θεματικά αποθετήρια, πανεπιστήμια και άλλους δικτυακούς τόπους. Το Google Scholar σας βοηθά να αναζητήσετε όλη την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία από ένα μόνο σημείο, να εξερευνήσετε συναφή έργα, αναφορές, συγγραφείς, και δημοσιεύσεις, να εντοπίσετε το πλήρες έγγραφο μιας εργασίας μέσω της βιβλιοθήκης σας ή μέσω του παγκόσμιου ιστού, να ελέγξετε ποιος αναφέρεται στις δημοσιεύσεις σας, να δημιουργήσετε ένα δημόσιο προφίλ συγγραφέα, κλπ.

Είσοδος στην υπηρεσία Google Scholar


5
Microsoft Academic Search

H Academic Search είναι μια δωρεάν υπηρεσία που αναπτύχθηκε από τη Microsoft για να βοηθήσει ερευνητές, καθηγητές, φοιτητές και επαγγελματίες να βρουν εύκολα και γρήγορα ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Πρόκειται για μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στη σημασιολογική αναζήτηση, δηλαδή αναζητεί έννοιες και όχι λέξεις-κλειδιά.

Είσοδος στην υπηρεσία Microsoft Academic Search

Εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης

Οι παραδοσιακοί δείκτες μέτρησης της επίδρασης περιοδικών και μεμονωμένων άρθρων έχουν δεχτεί κριτική για την ορθότητα και την αξιοπιστία τους και για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης (altmetrics). Μερικοί από τους δείκτες αυτούς λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τον αντίκτυπο ενός άρθρου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα για τους εναλλακτικούς δείκτες μέτρησης μπορείτε να βρείτε σε Altmetrics.org και σε Wikipedia: Λήμμα Altmetrics.

Περισσότερες πληροφορίες:
Μπορείτε να δείτε στο διαδικτυακό τόπο metrics.gr την παρακολούθηση που πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης πάνω σε ζητήματα παραγωγής έρευνας στην Ελλάδα.

Ενημέρωση: 21-07-2020
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN