Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube
ShareThis
         ΑΓΓΛΙΚΑ

Υπηρεσίες για τη Φοιτητική Κοινότητα

Ξεκινώντας
Κάρτα Μέλους

Για να αποκτήσετε δικαίωμα χρήσης της Βιβλιοθήκης και δικαίωμα δανεισμού βιβλίων και άλλων τεκμηρίων, πρέπει να γίνετε μέλος και να εφοδιαστείτε με την ειδική κάρτα μέλους, η οποία εκδίδεται από τη Βιβλιοθήκη μετά από αίτησή σας. Η κάρτα μέλους είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του δανεισμού και της επιστροφής των τεκμηρίων. Για τις άλλες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης δεν είναι απαραίτητη, καλό είναι όμως να την έχετε μαζί σας σε κάθε επίσκεψή σας στη Βιβλιοθήκη για την περίπτωση που σας ζητηθεί.

Ως κάρτα μέλους ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται η ακαδημαϊκή σας ταυτότητα. Για την ενεργοποίηση της κάρτας χρειάζεται επιπλέον η αστυνομική σας ταυτότητα. Αν δεν βρίσκεστε κοντά στη Βιβλιοθήκη, μπορείτε να τη σκανάρετε ή να τη φωτογραφήσετε και να μας την στείλετε μέσω της υπηρεσίας Ρωτήστε μας. Η κάρτα μέλους ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της για τη διάρκεια σπουδών του τμήματός σας και ανανεώνεται για όσο διάστημα διαθέτετε έγκυρη ακαδημαϊκή ταυτότητα.

Η κάρτα είναι αυστηρώς προσωπική και σε περίπτωση απώλειας, οφείλετε να το δηλώσετε αμέσως στη ΒΙΚΕΠ, προκειμένου να ακυρωθεί η απολεσθείσα ώστε να προληφθεί πιθανή κακή χρήση της από τρίτους.

Τα μέλη ενημερώνουν το Γραφείο Δανεισμού για κάθε αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνου ή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και για κάθε αλλαγή ιδιότητας εντός του Ι.Π. ή διακοπή σχέσης με αυτό, όπως αποφοίτηση ή μετεγγραφή, το συντομότερο δυνατόν.

Σεμινάρια Προσανατολισμού

Η Βιβλιοθήκη προσφέρει στους/στις πρωτοετείς φοιτητές/τριες σεμινάρια προσανατολισμού σε συνδυασμό με ξεναγήσεις στους χώρους της Βιβλιοθήκης μετά από συνεννόηση με τα Τμήματα. Σ’ αυτά παρουσιάζονται με συντομία οι υπηρεσίες και τα εργαλεία που διαθέτει η Βιβλιοθήκη στους χρήστες της, ο τρόπος λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χρηστών.
Ξεναγήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε ομάδες φοιτητών κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας.

Πληροφορίες: Τέτη Κώτση, 2661087323, 2661087340, tilema@ionio.gr

Κατά τη Διάρκεια των Σπουδών
Δανεισμός

Οι όροι και η διάρκεια δανεισμού του υλικού για τους/τις φοιτητές/τριες καθορίζονται ανάλογα με το είδος του τεκμηρίου ως εξής:

Ποσότητα τεκμηρίων Διάρκεια δανεισμού Άλλα στοιχεία
Τύπος υλικού Μέγιστος αριθμός ανά τύπο Μέγιστος αριθμός τεκμηρίων ανεξάρτητα από τύπο υλικού Κανονικός δανεισμός σε ημέρες Αριθμός ανανεώσεων Περίοδος ανανέωσης σε ημέρες Περίοδος χάριτος σε ημέρες Αριθμός ειδοποιήσεων εκπρόθεσμου
Βιβλία 5 8 14 1 14 2 2
Παρτιτούρες 3 7 1 7 2 2
Μουσικές ηχογραφήσεις (CD) 3 7 1 7 2 2
Μαγνητοσκοπήσεις (VIDEO / DVD) 3 7 1 3 1 2
Υλικό βραχυπρόθεσμου δανεισμού Α: 2 ημερών, 1 ημέρας / Β: 3 ωρών 3 1 ή 2 αναλόγως 0 0 0 2
  5 3 ώρες 0 0 0 2

Αν χρειάζεστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το υλικό που έχετε δανειστεί, ανανέωση δανεισμού επιτρέπεται ανάλογα με τον τύπο του τεκμηρίου και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην Πολιτική Δανεισμού – Διαδανεισμού.

Μην αμελείτε να επιστρέφετε τα τεκμήρια στις προκαθορισμένες ημερομηνίες και στην κατάσταση στην οποία τα παραλάβατε, προκειμένου να διευκολύνετε και τους άλλους χρήστες που επιθυμούν να περιμένουν να δανειστούν τα ίδια τεκμήρια και να αποφύγετε τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σε περίπτωση αποχώρησης ή διακοπής σχέσης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα μέλη υποχρεούνται να επιστρέψουν στη Βιβλιοθήκη πριν από την αποχώρησή τους τα τεκμήρια και/ή εξοπλισμό που έχουν δανειστεί.


Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τους κανόνες του δανεισμού μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική Δανεισμού – Διαδανεισμού.

Πληροφορίες: Γραφείο Δανεισμού, 2661087323, 2661087327, LibraryLoan@ionio.gr

Χρήση των Χώρων και του Εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος ανοικτός σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, όπως και σε κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Για τη χρήση όμως των χώρων, της συλλογής και του εξοπλισμού της υπάρχουν κανόνες που όλοι οι χρήστες οφείλουν να τηρούν. Αναφέρουμε μερικά βασικά σημεία παρακάτω:

• Στο χώρο της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπονται τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα. Επίσης, εάν έχετε τσάντες, χαρτοφύλακες κλπ. πρέπει να τις αφήσετε στις ειδικές θυρίδες που υπάρχουν στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.
• Η τήρηση της ησυχίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σωστής λειτουργίας του αναγνωστηρίου και δείγμα σεβασμού στους άλλους χρήστες. Γι’ αυτό οι χρήστες με την είσοδό τους στη Βιβλιοθήκη μιλούν χαμηλόφωνα και απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα.
• Οι χρήστες σέβονται το χώρο της ΒΙΚΕΠ και συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του προσωπικού της. Έτσι, ενδεικτικά, δεν μετακινούν έπιπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό της ΒΙΚΕΠ και δεν τα χρησιμοποιούν με τρόπο διαφορετικό από τον προβλεπόμενο. Δεν εισέρχονται σε χώρους που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση κοινού, δεν ανοίγουν ή κλείνουν παράθυρα. Για οποιαδήποτε ανάγκη, οφείλουν να ζητήσουν ειδική άδεια από το προσωπικό της ΒΙΚΕΠ.
• Η επανατοποθέτηση των βιβλίων γίνεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και όχι από τους χρήστες. Γι’ αυτό παρακαλούνται οι χρήστες να αφήνουν τα βιβλία που χρησιμοποίησαν στα ειδικά τροχήλατα ράφια μεταφοράς βιβλίων (τρόλεϊ).
• Χειρίζεστε τα βιβλία με σεβασμό και αγάπη. Θυμηθείτε ότι τα βιβλία αποτελούν κοινό αγαθό. Συγκεκριμένα, πρέπει να:
- Διατηρείτε τα βιβλία καθαρά, αποφεύγοντας την επαφή με τρόφιμα, υγρά ή κάπνισμα ακόμη και στο σπίτι.
- Μην τραβάτε ποτέ τα βιβλία από το κεφαλάρι για να τα βγάλετε από το ράφι.
- Μην τα ανοίγετε υπερβολικά όταν τα χρησιμοποιείτε είτε για διάβασμα είτε για φωτοτύπηση.
- Μη σημειώνετε, υπογραμμίζετε ή σκίζετε και τσακίζετε οποιοδήποτε σημείο των βιβλίων, ούτε να τοποθετείτε τετράδια ή φύλλα χαρτιού επάνω στα βιβλία για να γράψετε.
- Αν έχουν αξάκριστες σελίδες, ζητήστε ένα χαρτοκόπτη από το Γραφείο Δανεισμού.
• Η φωτοτύπηση αποσπασμάτων βιβλίων επιτρέπεται με τους περιορισμούς που ισχύουν για τα πνευματικά δικαιώματα (Ν. 2121/1993 & 3057/2002). Δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση βιβλίων που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κλπ.)
2. Σπάνια και πολύτιμα
3. Τέχνης
4. Αδημοσίευτο υλικό (πτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κλπ.)
5. Ογκώδη και μεγάλου σχήματος, εκτός εάν είναι διαθέσιμα ειδικά αντίτυπα που προορίζονται για φωτοτύπηση με την ένδειξη Φ.

• Βιβλία που δεν επιτρέπεται να φωτοτυπηθούν και ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες 1,2,3 και 5 μπορούν να σκαναριστούν ή φωτογραφηθούν αποσπάσματά τους στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών επιτρέπεται στα μέλη της Βιβλιοθήκης προκειμένου να καλύψουν οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ανάγκη τους και γι’ αυτό το σκοπό πρέπει να χρησιμοποιούνται.
• Γνωρίζετε ότι η κάθε είδους επέμβαση είτε στο λογισμικό είτε στο υλικό των υπολογιστών, π.χ. εγκατάσταση ή διαγραφή προγραμμάτων, διαγραφή αρχείων, αποθήκευση αρχείων εργασιών στο σκληρό δίσκο, μεταφορά υπολογιστών ή άλλου εξοπλισμού σε άλλη θέση, αφαίρεση, αποσύνδεση ή μεταφορά καλωδίων κ.ά. απαγορεύεται αυστηρά.

Ειδικότερες πληροφορίες διατίθενται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙΚΕΠ, στις Συχνές ερωτήσεις και στο Ενημερωτικό υλικό της Βιβλιοθήκης.

Αναζήτηση Υλικού
page image

Κατάλογος Βιβλιοθήκης
Στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης θα βρείτε καταλογογραφημένο το σύνολο της έντυπης και μη έντυπης συλλογής της, σε μορφή βιβλιογραφικών εγγραφών. Τα επιμέρους είδη που συγκροτούν τη συλλογή, δηλ. βιβλία, περιοδικά, παρτιτούρες, CD, DVD, ηλεκτρονικές πηγές κ.ά. αποκαλούνται με ένα όνομα «τεκμήρια». Ένα τυπικό παράδειγμα βιβλιογραφικής εγγραφής είναι αυτό που εμφανίζεται παραπάνω.


Αν βρήκατε τη βιβλιογραφία που σας ενδιαφέρει, βεβαιωθείτε ότι τα τεκμήρια βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη που σας εξυπηρετεί τοπικά και ότι δεν είναι δανεισμένα, ελέγχοντας στα τοπογραφικά στοιχεία την Τοποθεσία και την Κατάσταση αντιστοίχως. Ο Ταξιθετικός αριθμός θα σας οδηγήσει στο συγκεκριμένο σημείο της τοποθεσίας που βρίσκεται το τεκμήριο, λαμβάνοντας υπόψη και τον κωδικό συλλογής που μπορεί να προηγείται του ταξινομικού αριθμού.
Οι τοποθεσίες που έως τώρα είναι ενσωματωμένες στον κατάλογο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Τοποθεσία Κτίριο Όροφος Πρόσβαση κοινού
Κεντρική – Κύριο Βιβλιοστάσιο Κεντρική Βιβλιοθήκη Ισόγειο Ελεύθερη
Κεντρική – Αναγνωστήριο Κεντρική Βιβλιοθήκη 1ος όροφος Ελεύθερη
Κεντρική – Συλλογή Σπάνιου Υλικού Κεντρική Βιβλιοθήκη Ισόγειο Περιορισμένη
Κεντρική – Αίθουσα Β1 Κεντρική Βιβλιοθήκη 2ος όροφος Περιορισμένη
Τμήμα Ιστορίας ΤΙΣ / ΤΑΒΜ 1ος όροφος Περιορισμένη
ΤΜΣ Παράρτημα – Π. Φρούριο ΤΜΣ – Π. Φρούριο 1ος όροφος Ελεύθερη
ΤΜΣ Παράρτημα – Π. Ανάκτορα Π. Ανάκτορα (Παλαιά Τροχαία) Ισόγειο Περιορισμένη
ΤΜΣ ΕΕΜ – Π. Ανάκτορα Π. Ανάκτορα (Παλαιά Τροχαία) Ισόγειο Περιορισμένη
ΤΜΣ ΕΕΜ – Π. Φρούριο ΤΜΣ – Π. Φρούριο 1ος όροφος Περιορισμένη


Οι βασικές μορφές αναζήτησης που υποστηρίζονται από τον κατάλογο είναι οι εξής: η Απλή, η Σύνθετη, η Αναζήτηση Περιοδικών και η Αναζήτηση με Αριθμό.

• Η Απλή αναζήτηση περιλαμβάνει 5 επιμέρους επιλογές, βάσει των οποίων μπορούν να αναζητηθούν τα τεκμήρια στον κατάλογο: Λέξη κλειδί, Συγγραφέας, Τίτλος, Θέμα και Εκδότης.
• Με τη Σύνθετη αναζήτηση έχετε τη δυνατότητα να κάνετε περίπλοκες ανα-ζητήσεις, συνδυάζοντας όρους και θέτοντας τους περιορισμούς που πιστεύετε ότι θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας. Σ’ αυτήν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τελεστές Boole, αποκοπή ενός ή περισσοτέρων χαρακτήρων, περιορισμούς γλωσσικούς, χρονολογικούς, μορφής και εκδότη.
• Στην Αναζήτηση περιοδικών μπορείτε να αναζητήσετε αλφαβητικά μόνο τίτλους περιοδικών, παρόλο που τίτλους περιοδικών μπορείτε να βρείτε και από τις άλλες μορφές αναζήτησης.
• Τέλος, στην Αναζήτηση με Αριθμό μπορείτε να εντοπίσετε τεκμήρια των οποίων γνωρίζετε είτε τον ταξινομικό αριθμό είτε το διεθνή πρότυπο αριθμό, δηλ. το ISBN, το ISSN ή το ISMN.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της αναζήτησης και του καταλόγου μπορείτε να βρείτε στον οδηγό της Βιβλιοθήκης Βιβλιογραφικές αναζητήσεις στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης: δυνατότητες και τεχνικές, καθώς και επεξήγηση απλών εντολών στη Βοήθεια του καταλόγου.

Ηλεκτρονικές Πηγές
Η Βιβλιοθήκη είτε με δικές της συνδρομές είτε με συνδρομές του HEAL-Link δίνει πρόσβαση σε χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία και βάσεις δεδομένων, πληροφορίες και σύνδεσμοι για τα οποία υπάρχουν στη σελίδα Αναζήτηση Υλικού > Ηλεκτρονικές Συνδρομές. Επιπλέον, για να περιηγηθείτε κατ’ ευθείαν στις σελίδες του HEAL-Link μπορείτε να επιλέξετε τη σελίδα Αναζήτηση Υλικού > HEAL-Link. Στη σελίδα του HEAL-Link έχετε τη δυνατότητα αναζήτησης κατά τίτλο περιοδικού, θέμα και εκδότη, αλλά και με την Ενιαία μηχανή αναζήτησης για κάθε είδος δημοσιεύματος.

Μια άλλη επιλογή είναι οι Θεματικές πύλες, δηλ. ένα σύνολο ηλεκτρονικών πληροφοριακών πηγών, κυρίως μη συνδρομητικών, που έχουν επιλεγεί, αξιολογηθεί και ταξινομηθεί κατά θέμα από τη Βιβλιοθήκη, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε αξιόπιστες και συμβατές με τα γνωστικά αντικείμενα του Ι.Π. πηγές. Οι επιμέρους ηλεκτρονικές πηγές μπορούν επίσης να εντοπιστούν και με αναζήτηση του τίτλου ή λέξεων της περιγραφής τους στον ιστότοπο.

Απομακρυσμένη Πρόσβαση

Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομές παρέχεται κατόπιν ταυτοποίησης των IP διευθύνσεων σε όσους βρίσκονται εντός του δικτύου του Ιονίου Πανεπιστημίου ή έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτό μέσω σύνδεσης VPN (Virtual Private Network). Ο ιστότοπός μας, σε περίπτωση που αποσυνδεθήκατε αυτόματα ή ξεχάσατε να συνδεθείτε, σας ενημερώνει με την Εξακρίβωση Δικτύου για την κατάσταση σύνδεσης, σε όποια σελίδα του ιστότοπου της Βιβλιοθήκης κι αν βρίσκεστε.

Λογαριασμός Χρήστη

Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης για μια σειρά υπηρεσιών, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να ενημερώνεστε ή για να διαχειρίζεστε μόνοι σας θέματα που σας αφορούν, μέσω της υπηρεσίας «Λογαριασμός χρήστη». Έτσι, μπορείτε:
• Να ενημερώνεστε για τα τεκμήρια που είναι δανεισμένα στο όνομά σας,
• Να πραγματοποιείτε μόνοι σας ανανέωση δανεισμού,
• Να ζητάτε κράτηση κάποιου τεκμηρίου που είναι δανεισμένο,
• Να διατηρείτε ιστορικό ανάγνωσης όλων των τεκμηρίων που έχετε δανειστεί,
• Να δημιουργείτε βιβλιογραφικές λίστες με τεκμήρια που σας ενδιαφέρουν,
• Να διατηρείτε αρχείο των βιβλιογραφικών αναζητήσεων που συνηθίζετε να πραγματο¬ποιείτε και να ενημερώνεστε για τις νέες προσθήκες τεκμηρίων στη συλλογή, που πλη¬ρούν τα κριτήρια της κάθε αναζήτησης.

Επιπλέον, μπορείτε:
• Να ενημερώνετε τη Βιβλιοθήκη για κάποια αλλαγή στο λογαριασμό του e-mail σας,
• Να τροποποιείτε το ΡΙΝ σας,

Για να έχετε πρόσβαση σε όλα αυτά, πρέπει:
• Να είστε εγγεγραμμένο μέλος της Βιβλιοθήκης και
• Να έχετε δημιουργήσει προηγουμένως το λογαριασμό σας και να έχετε συνδεθεί σ’ αυτόν.

Λεπτομερείς πληροφορίες για τη χρήση και τις δυνατότητες της υπηρεσίας αυτής μπορείτε να βρείτε στον οδηγό της Βιβλιοθήκης Λογαριασμός χρήστη: ένας οδηγός για τους χρήστες της υπηρεσίας.

Εύδοξος

Πρόκειται για μία υπηρεσία για την άμεση και ολοκληρωμένη παροχή των συγγραμμάτων των προπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων της επικράτειας.

Επίσημος ιστοχώρος: https://eudoxus.gr/ 

Η BIKEΠ κατά τη διάρκεια του έτους δέχεται επιστροφές συγγραμμάτων από φοιτητές/τριες που τα παρέλαβαν εσφαλμένα μέσω του συστήματος Εύδοξος. Για την επιστροφή των βιβλίων πρέπει να έχει γίνει από το σύστημα Εύδοξος πρώτα η εκκαθάριση του εξαμήνου και να έχει βεβαιωθεί εκκρεμότητα στο/στη φοιτητή/τρια. Αν έχετε κι εσείς εκκρεμότητα, σας αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στο λογαριασμό σας στην εφαρμογή του Ευδόξου.

Επιστρέφετε τα βιβλία στο Γραφείο Ευδόξου της Βιβλιοθήκης, συμπληρώνοντας την παρακάτω δήλωση επιστροφής συγγραμμάτων, για να πραγματοποιηθεί η αποδέσμευσή σας στο σύστημα και, αν δεν έχετε άλλη εκκρεμότητα, να μπορείτε να κάνετε νέα δήλωση συγγραμμάτων.

ΕΥΔΟΞΟΣ - Αίτηση / Δήλωση Επιστροφής Συγγραμμάτων
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  
ΤΜΗΜΑ  
ΑΡΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ  
ΤΗΛΕΦΩΝΟ  
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  
Δηλώνω ότι παρέδωσα στη Βιβλιοθήκη τα παρακάτω συγγράμματα από το σύστημα Εύδοξος (Τίτλος / Συγγραφέας) και παρακαλώ να τα διαγράψετε από τον λογαριασμό μου:
1.  
2.  
3.  
4.  
5.  

Πληροφορίες: κ. Μαρίνα Μαυρομιχάλη, 26610 87322, mavromichali@ionio.gr.

gr  doc.png  Αίτηση / Δήλωση Επιστροφής Συγγραμμάτων
Mέγεθος: 60.98 KB :: Τύπος: Kείμενο Word
gr  pdf.png  Αίτηση / Δήλωση Επιστροφής Συγγραμμάτων
Mέγεθος: 616.19 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Πληροφοριακή Παιδεία

Μάθημα Πληροφοριακής Παιδείας για Προπτυχιακούς/-ές Φοιτητές/-τήτριες

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, θέλοντας να συμβάλλει στην κατάρτιση των νέων επιστημόνων που προετοιμάζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δημιουργεί το μάθημα με το γενικό τίτλο "Πληροφοριακή Παιδεία".

Ως Πληροφοριακή Παιδεία ορίζουμε ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και πρακτικών, που μας επιτρέπουν να αναζητούμε, να εντοπίζουμε, να αξιολογούμε και να διαχειριζόμαστε εκείνες τις πληροφορίες που θα απαντήσουν στις εκάστοτε ανάγκες μας.

Το μάθημα αυτό χωρίζεται σε ενότητες και θα εμπλουτίζεται με υλικό το επόμενο διάστημα. Μέριμνά μας είναι να επικεντρωθούμε σε πρακτικές συμβουλές και παρουσίαση εργαλείων αντί για μια θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος.

Το μάθημα θα βρείτε στο Ionio Open eClass.

Διαχείριση Βιβλιογραφίας

Bιβλιογραφική αναφορά είναι η σύντομη περιγραφή των στοιχείων ενός δημοσιεύματος — όπως βιβλίο, άρθρο περιοδικού, λήμμα εγκυκλοπαίδειας, ηλεκτρονική πηγή, πρακτικά συνεδρίου, κινηματογραφική ταινία, παρτιτούρα, κ.ά. — ώστε να είναι δυνατή η ταύτισή του χωρίς αμφιβολία.

Με τη χρήση βιβλιογραφικών αναφορών αποδίδετε τις ιδέες σ’ εκείνους που τους ανήκουν και δείχνετε την εντιμότητά σας, αλλά τεκμηριώνετε επίσης τα στοιχεία που παρουσιάζετε στη δική σας εργασία, δείχνοντας τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της έρευνάς σας.

Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης για τη Διαχείριση Βιβλιογραφίας
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, θέλοντας να συμβάλει στο έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας παρέχει σεμινάρια διαχείρισης βιβλιογραφίας για προπτυχιακούς φοιτητές/τριες.
Η Βιβλιοθήκη προσφέρει, κατόπιν αιτήματος του/της διδάσκοντα/ουσας και σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, τρίωρο εργαστήριο διαχείρισης βιβλιογραφίας στο πλαίσιο μαθήματός του/της. Στόχος είναι οι φοιτητές/τριες να κατανοήσουν τις έννοιες διαφορετικών τύπων δημοσιευμάτων, των βιβλιογραφικών αναφορών, της λογοκλοπής και της πνευματικής ιδιοκτησίας και πατρότητας, να είναι δε σε θέση να διαχειρίζονται ικανοποιητικά τη βιβλιογραφία τους.

Πληροφορίες: Θάλεια Γκόντα, 2661087338, thalia@ionio.gr

Πρόγραμμα διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών Mendeley

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ι.Π. συστήνει ένα εργαλείο για την καλύτερη οργάνωση των βιβλιογραφικών αναφορών, προκειμένου αυτές να είναι εύκολα ανακτήσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες. Πρόκειται για το εργαλείο Mendeley, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών που διαθέτει ελεύθερα ο εκδοτικός οίκος Elsevier.
Το Mendeley σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε και να διαμοιράζεστε τις ερευνητικές σας εργασίες, να ανακτάτε βιβλιογραφικές εγγραφές και να συνεργάζεστε με άλλους ερευνητές.

To Mendeley μπορείτε να το κατεβάσετε στη διεύθυνση: https://www.mendeley.com/download-desktop-new/

Πληροφορίες: Θάλεια Γκόντα, 2661087338, thalia@ionio.gr

 

Αποτροπή λογοκλοπής και Turnitin

Λογοκλοπή
Λογοκλοπή ή λογοκλοπία: η ιδιοποίηση ξένης πνευματικής δημιουργίας με ανήθικο, παράνομο τρόπο (Λεξικό της κοινής νεοελληνικής / Τριανταφυλλίδη).

Και ενώ η λογοκλοπή έχει παραδοσιακά συσχετιστεί με την αθέμιτη αντιγραφή φράσεων και λέξεων, η έννοια της λογοκλοπής αναφέρεται και σε μία δεύτερη, μεγάλη κατηγορία, αυτή του σφετερισμού ιδεών. Η διάδοση μιας ιδέας χωρίς την απόδοση της σχετικής αναφοράς στο δημιουργό της συνιστά σοβαρό παράπτωμα στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χώρο. Μόνο η σωστή διαχείριση των βιβλιογραφικών αναφορών εγγυάται την αποφυγή της λογοκλοπής, ενώ διασφαλίζει την πρωτοτυπία μιας εργασίας.

Turnitin
Η διαδικτυακή εφαρμογή Turnitin μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή φαινομένων λογοκλοπής. Είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιπαραβολής κειμένων για την εξακρίβωση της πρωτοτυπίας τους. Αποτελεί ένα εργαλείο στη διάθεση όσων διδάσκουν στο Πανεπιστήμιό μας, ώστε να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας, προλαμβάνοντας φαινόμενα λανθασμένης χρήσης πηγών και με σκοπό να ενθαρρύνει τη φοιτητική κοινότητα να προσεγγίσει τον επιστημονικό λόγο με ακέραιο και ηθικά σωστό τρόπο.

Η ενημέρωση των φοιτητών/-τητριών για το Turnitin γίνεται μέσα από τα Σεμινάρια Διαχείρισης της Βιβλιογραφίας που υλοποιεί η Βιβλιοθήκη και επιμέρους από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που χρησιμοποιούν το Turnitin. Η πρόσβαση των φοιτητών/τριών στο Turnitin αποφασίζεται και παραχωρείται αποκλειστικά σύμφωνα με την κρίση του/της διδάσκοντα/ουσας.

 

Πνευματικά Δικαιώματα

Στο πλαίσιο της συγγραφής των εργασιών σας, θα έρθετε αντιμέτωποι/-ες με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Ενημέρωση για ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων από τη Βιβλιοθήκη
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, θέλοντας να συμβάλει στο έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας ευαισθητοποιεί τους φοιτητές/τριες για τα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και συγγραφής εργασιών μέσα από τα Σεμινάρια Διαχείρισης της Βιβλιογραφίας που υλοποιεί η Βιβλιοθήκη.

Ο παρακάτω οδηγός έχει σκοπό να συμβάλει στη διευκρίνιση των εννοιών και να δώσει μια πρώτη εικόνα διαχείρισης των ζητημάτων αυτών.

Πνευματική πατρότητα και πνευματική ιδιοκτησία
Η πνευματική πατρότητα (ηθικό δικαίωμα του δημιουργού) είναι η απόδοση ενός έργου ή μιας ιδέας στο δημιουργό τους και αυτό διασφαλίζεται με τη σωστή χρήση των βιβλιογραφικών αναφορών.
Η πνευματική ιδιοκτησία (περιουσιακό δικαίωμα) είναι το δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης του έργου από το δημιουργό του ή από όποιον έχει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αναπαραγωγή ενός έργου ή αποσπάσματα από αυτό μπορεί να γίνει είτε με την άδεια ή με την αμοιβή του κατόχου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής διαφοροποιήσεις στον γενικό αυτό κανόνα:
• Ο Περιορισμός του περιουσιακού δικαιώματος, όπως αναφέρεται στο Δ’ κεφ. του Ν. 2121/1993, στα άρθρα 18 έως 28Γ.

Το αρ. 28Γ παρέχει τη γενική αρχή που πρέπει να χρησιμοποιείται στην ερμηνεία των Περιορισμών. Σύμφωνα με τη γενική αυτή ρήτρα οι περιορισμοί αυτοί:
(α) πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις,
(β) οι περιπτώσεις αυτές δεν πρέπει να αντίκεινται στην κανονική εκμετάλλευση του έργου ή άλλου προστατευόμενου αντικειμένου,
(γ) δεν πρέπει να θίγουν αδικαιολόγητα τα συμφέροντα του δικαιούχου.

Η γενική ρήτρα αυτή είναι γνωστή και ως κανόνας των τριών σταδίων.

Ο κατάλογος των περιορισμών που αναφέρονται στα άρθρα 18 έως 28Γ είναι εξαντλητικός. Εάν η πράξη την οποία τελώ δεν εντάσσεται σε κάποιον από αυτούς τους περιορισμούς, τότε θα πρέπει να ζητήσω την άδεια του δικαιούχου του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας.

• Έργα που έχουν ανήκουν στο δημόσιο τομέα.
Ως δημόσιος τομέας ορίζεται ο χώρος εκείνος ο οποίος βρίσκεται εκτός πνευματικής ιδιοκτησίας είτε πρωτογενώς, δηλαδή αφορά σε έργα που ήταν εξαρχής εκτός προστασίας (π.χ νομοθετικά, δικαστικά ή διοικητικά κείμενα, εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης, ειδήσεις, απλά γεγονότα), είτε αφορά σε έργα που εξέπεσαν της προστασίας επειδή πέρασε ο χρόνος προστασίας (π.χ. έργα λόγου μετά τα 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού).

• Η δημοσίευση έργων με άδειες Creative Commons. Πρόκειται για άδειες διάθεσης του έργου από το δημιουργό, οι οποίες δεν περιορίζουν τη χρήση του έργου σε τίποτε άλλο παρά μόνο ως προς την αναφορά στο δημιουργό και, ενδεχομένως, στην περαιτέρω διάθεση του περιεχομένου με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Οι οδηγίες που παρατίθενται εδώ είναι σύντομες και γενικές. Για τον λόγο αυτό δεν καλύπτουν όλες τις ιδιαίτερες περιπτώσεις και συνθήκες και απαιτείται προσοχή για την ασφαλή και νομότυπη χρήση πηγών. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να επιλεχθεί μια πιο συντηρητική πρακτική ή να προσφύγετε σε έμπειρη νομική συμβουλή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αναλυτικότερος οδηγός διατίθεται στο eClass μάθημα του GUNet Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτά Μαθήματα - Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι για τις ανάγκες του έργου «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα».

Σύντομο και απλό οδηγό για τις άδειες Creative Commons θα βρείτε εδώ.

 

Πληροφοριακή Παιδεία για φοιτητές/τριες βιβλιοθηκονομίας

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, θέλοντας να συμβάλει στην κατάρτιση των μελλοντικών βιβλιοθηκονόμων, υλοποιεί σεμινάρια για φοιτητές/τριες βιβλιοθηκονομίας.

Παρουσίαση των υπηρεσιών και διαδικασιών της Βιβλιοθήκης
Η Βιβλιοθήκη προσφέρει, κατόπιν αιτήματος του/της διδάσκοντα/ουσας και σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, τρίωρο σεμινάριο παρουσίασης υπηρεσιών και διαδικασιών της Βιβλιοθήκης στο μάθημα του/της διδάσκοντα/ουσας. Οι συμμετέχοντες/ουσες ξεναγούνται στους χώρους της Βιβλιοθήκης και ενημερώνονται για τις διαδικασίες της Βιβλιοθήκης, από την παραλαβή νέου υλικού, την καταλογογράφησή του, την ταξιθέτησή του και εν τέλει τη χρήση του από το κοινό μέσω του δανεισμού του. Οι φοιτητές/τριες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αυτοματοποιημένο σύστημα της Βιβλιοθήκης. Επίσης, εξετάζουν από κοντά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καταλογογράφοι εν ώρα δράσης και εξοικειώνονται με την τρέχουσα επαγγελματική ορολογία.

Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής
Η Βιβλιοθήκη προσφέρει, κατόπιν αιτήματος του/της διδάσκοντα/ουσας και σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, σεμινάριο διάρκειας μίας ώρας σχετικά με την ανάπτυξη και τη διαχείριση της συλλογής της Βιβλιοθήκης. Στο σεμινάριο αυτό συζητάμε για τα είδη δημοσιευμάτων και τον κύκλο ζωής του υλικού μέσα σε μια βιβλιοθήκη.

Ολοκληρώνοντας τις Σπουδές
Πτυχιακή Εργασία

Αν έχετε αναλάβει να εκπονήσετε πτυχιακή εργασία, πρέπει να γνωρίζετε ότι οφείλετε να καταθέσετε ένα αντίτυπό της στη Βιβλιοθήκη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση μιας εργασίας είναι να έχει βαθμολογηθεί και να έχει λάβει την οριστική της μορφή.

Ακριβείς οδηγίες για τις προϋποθέσεις κατάθεσης (χρόνος και τρόπος κατάθεσης, μορφή εργασίας) μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας Ενημερωτικό Υλικό.

Αφού καταθέσετε την εργασία σας, η Βιβλιοθήκη θα αποστείλει σχετική βεβαίωση στη Γραμματεία του Τμήματός σας. Η βεβαίωση θα συμπεριληφθεί στον ατομικό σας φάκελο, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ορκωμοσία σας.

Βεβαίωση μη Οφειλής

Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία σας, η Γραμματεία του Τμήματός σας θα σας ζητήσει και μια «βεβαίωση μη οφειλής» από τη Βιβλιοθήκη. Αφού βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε δανεισμένα τεκμήρια ή άλλο εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Γραφείο Δανεισμού με την κάρτα μέλους σας ή να επικοινωνήσετε δίνοντας τα στοιχεία σας. Tο προσωπικό του Γραφείου Δανεισμού θα ελέγξει το αντίστοιχο αρχείο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει οφειλή εκ μέρους σας, θα εκδώσει τη βεβαίωση και θα διαγράψει τα στοιχεία σας από το αρχείο μελών της Βιβλιοθήκης.

Λάβετε σοβαρά υπόψη ότι βεβαίωση μη οφειλής τεκμηρίου και/ή εξοπλισμού, δεν εκδίδεται έως ότου επιστραφούν τα τεκμήρια με τα οποία ο χρήστης είναι χρεωμένος. Επίσης, σε περίπτωση απώλειας ή σημαντικής φθοράς τεκμηρίου ο χρήστης υποχρεούται να αντικαταστήσει το τεκμήριο. Γι’ αυτό μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην Πολιτική Δανεισμού – Διαδανεισμού.

Τώρα που ολοκληρώσατε τις σπουδές σας, ένας νέος επαγγελματικός δρόμος ή, αν το επιθυμείτε, ένας δρόμος εξειδίκευσης των γνώσεών σας ανοίγεται μπροστά σας! Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Βιβλιοθήκη σας, θα είναι και πάλι κοντά σας για να σας υποστηρίξει σε κάθε σας επιλογή.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN