Το αναζητώ μέσω του δημοσίου ηλεκτρονικού καταλόγου από την ιστοσελίδα της ΒΙΚΕΠ. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι το βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού της Βιβλιοθήκης.
Αναλυτικές οδηγίες αποτελεσματικής χρήσης του καταλόγου μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες στον οδηγό Βιβλιογραφικές αναζητήσεις στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης: δυνατότητες και τεχνικές.
Αφού βρείτε τη βιβλιογραφική εγγραφή του βιβλίου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που αφορούν τόσο στην τοποθεσία – απʼ όπου φαίνεται αν το βιβλίο βρίσκεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ή σε Παράρτημα, αλλά και η ειδική συλλογή (όπως ΒΑΝ, ΚΒ, Π, ΠΛ, ΣΑΝ κ.ά.) στην οποία μπορεί να είναι ενταγμένο – όσο και στη διαθεσιμότητα του υλικού. Επιβεβαιώστε ότι έχει ένδειξη «Στο Ράφι» και όχι ημερομηνία επιστροφής ή άλλη ένδειξη μη διαθεσιμότητας, όπως π.χ. Για Συντήρηση.
Όταν ένα βιβλίο δεν φαίνεται δανεισμένο (στην Κατάσταση θα αναγράφει: DUE και ημερομηνία επιστροφής, π.χ. DUE 05-08-17) και δεν βρίσκεται στα ράφια, πιθανόν να χρησιμοποιείται από κάποιον χρήστη στο αναγνωστήριο ή να είναι υπό επεξεργασία από το προσωπικό, να έχει επιστραφεί χωρίς να έχει ακόμη τοποθετηθεί στη θέση του ή ακόμη να είναι ενταγμένο σε ειδική συλλογή ή Τοποθεσία που δεν προσέξατε, να έχει χαθεί κλπ. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω ή δεν είναι σ' εσάς προφανές τι συμβαίνει, ζητήστε βοήθεια από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Δεν χρειάζεται να έρθετε στη Βιβλιοθήκη. Αναζητάτε το περιοδικό στον κατάλογο. Στη βιβλιογραφική εγγραφή του φαίνονται συνοπτικά τα διαθέσιμα τεύχη.
Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι όταν κάνετε την αναζήτησή σας. Ειδικότερα, όταν θέλετε να βρείτε τα έργα ενός συγγραφέα ή γενικότερα δημιουργού, προσδιορίστε ότι το όνομα που γράφετε είναι Συγγραφέας επιλέγοντας είτε Συγγραφέας (Α-Ω) στην Απλή αναζήτηση είτε Συγγραφέας από την μπάρα που βρίσκεται αριστερά του πλαισίου κειμένου στη Σύνθετη αναζήτηση. Αν αφήσετε την προεπιλογή Οποιοδήποτε, η αναζήτηση θα γίνει σε όλα τα πεδία της βιβλιογραφικής εγγραφής, οπότε μπορεί να ανακληθούν και έργα που περιέχουν το όνομα υπό άλλη ιδιότητα, όπως θέμα, εκδότης, τίτλος κλπ. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν η αναζήτηση θέλετε να γίνει στον Τίτλο, στο Θέμα κλπ.
Σημειώστε ότι με την ιδιότητα Συγγραφέας αναζητούνται δημιουργοί κάθε είδους, όπως συνθέτες, επιμελητές έκδοσης, μεταφραστές, διασκευαστές κ.ά.
Βεβαίως. Αν θυμηθείτε έστω και μια λέξη του τίτλου, ο τίτλος θα βρεθεί.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ! Αν δεν είστε σίγουροι για τον ακριβή τύπο μιας λέξης (π.χ. πτώση, αριθμό, γένος), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο αποκοπής, δηλ. να προσθέσετε μετά από το σίγουρο τμήμα της λέξης έναν αστερίσκο, ώστε να ανακληθούν εγγραφές που περιέχουν τη λέξη σε διάφορους τύπους. Π.χ. αν γράψετε μαθηματικ* θα ανακληθούν τίτλοι που περιέχουν τους όρους μαθηματικά, μαθηματικοί, μαθηματικών κ.ά. Το ίδιο ισχύει για τις αναζητήσεις υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσο περιορίζετε το σίγουρο τμήμα της λέξης, τόσο θα διευρύνεται η λίστα των αποτελεσμάτων. Π.χ. αν γράψετε μαθημ* στα προηγούμενα αποτελέσματα θα προστεθούν κι εκείνα που θα περιέχουν λέξεις όπως μάθημα, μαθήματα, μαθημένος κλπ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σύμβολο αποκοπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά (όχι ταυτόχρονα) και αριστερά της λέξης, π.χ. *γραφική για γραφική, ζωγραφική, παλαιογραφική, ηθογραφική, λαογραφική, βιογραφική, βιβλιογραφική κλπ. Είναι προφανές ότι χρειάζεται προσοχή στη χρήση.
Στις αναζητήσεις σας προσπαθήστε να ελέγχετε πιθανά λάθη ορθογραφίας και πληκτρολόγησης ή περιπτώσεις εναλλακτικού τρόπου ορθογραφίας (όπως κτήριο - κτίριο). Να ξέρετε ότι όσες περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λάθους. Άλλωστε, μέρη του λόγου, όπως κάποια άρθρα, σύνδεσμοι, προθέσεις κ.ά. δεν λαμβάνονται υπόψη στην αναζήτηση, επιβαρύνουν όμως το αποτέλεσμα σε περίπτωση λάθους.
Λάθη πληκτρολόγησης μπορεί να γίνουν και κατά την εισαγωγή των δεδομένων από το προσωπικό της ΒΙΚΕΠ. Γι' αυτό, αν δεν μπορέσετε να βρείτε το βιβλίο που αναζητάτε, δοκιμάστε να το βρείτε με άλλο τρόπο: π.χ. με το θέμα, το συγγραφέα κλπ. Σε περίπτωση αδυναμίας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό της ΒΙΚΕΠ.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιορίσετε την ανάκληση στη σύνθετη αναζήτηση. Δείτε κάποιους από αυτούς:
1. Δώστε όσο πιο συγκεκριμένα στοιχεία μπορείτε. Π.χ. πείτε Θέμα=Ελληνική γραμματική και όχι Θέμα=Γραμματική ή Θέμα= Ελληνική γλώσσα ή Οπουδήποτε=Ελληνική γραμματική.
2. Εφαρμόστε τους τελεστές Boole AND και/ή AND NOT στη Σύνθετη αναζήτηση. Π.χ. η αναζήτηση Τίτλος=computer AND Συγγραφέας=Tanenbaum θα ανακαλέσει από τα βιβλία που στον τίτλο τους περιέχουν τη λέξη computer μόνο εκείνα των οποίων συγγραφέας είναι ο Tanenbaum. Η αναζήτηση Τίτλος=computer AND NOT Τίτλος=music θα ανακαλέσει όλα τα βιβλία που στον τίτλο τους περιέχουν τη λέξη computer, εκτός από εκείνα που περιέχουν και τη λέξη music. Η εφαρμογή των τελεστών Boole μπορεί να γίνει σχεδόν με καθένα από τα προβλεπόμενα ευρετήρια, όπως εκδοτικός οίκος, τίτλος σειράς, συλλογή, έτος έκδοσης. Π.χ. Θέμα=Χ AND Εκδοτικός οίκος=Ψ.
3. Χρησιμοποιήστε τους περιορισμούς που προβλέπονται στη σελίδα αναζήτησης, δηλ. στη Σύνθετη αναζήτηση: (α) Χρονικός Περιορισμός Αποτελεσμάτων: προσδιορίστε τα χρονικά όρια σε έτη εντός των οποίων επιθυμείτε να έχουν εκδοθεί τα τεκμήρια που αναζητάτε. (β) Περιορισμός Μορφής Υλικού: επιλέξτε ένα από τα προβλεπόμενα είδη τεκμηρίων. (γ) Περιορισμός Γλώσσας: επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε να έχει το κείμενο. (δ) Περιορισμός Εκδότη: πληκτρολογήστε το όνομα ενός εκδοτικού οίκου. Έτσι, π.χ. στην αναζήτηση Θέμα=ιστορία με περιορισμό Γλώσσα=Αγγλικά θα ανακληθούν όσα από τα τεκμήρια περιέχουν τον όρο ιστορία στο θέμα και είναι γραμμένα σε αγγλική γλώσσα.
Μερικά θέματα μπορεί να είναι ή πολύ εξειδικευμένα ή εκτός των κυρίων ενδιαφερόντων του Ι.Π. και συνεπώς η διαθέσιμη στη ΒΙΚΕΠ βιβλιογραφία είναι περιορισμένη. Πολλές φορές όμως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων της αναζήτησής σας, ακολουθώντας τις εξής τεχνικές:
1. Επιλέξτε ένα γενικότερο, ευρύτερο ιεραρχικά, θέμα από την αρχική σας επιλογή. Π.χ. Αν η αρχική σας αναζήτηση Θέμα=Δομημένος προγραμματισμός δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, προσπαθήστε με Θέμα=Ηλεκτρονικοί υπολογιστές -- Προγραμματισμός. Στα τεκμήρια που θα ανακληθούν είναι πιθανόν να βρείτε κεφάλαια για το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.
2. Εφαρμόστε τον τελεστή Boole OR διατυπώνοντας διαφορετικά την ορολογία ή χρησιμοποιώντας όρους που περιέχονται στον όρο που αρχικά αναζητήσατε. Π.χ. Αν δεν απέδωσε η αναζήτησή σας με Θέμα=Βιβλιογραφικός έλεγχος, μπορείτε να την τροποποιήσετε χρησιμοποιώντας όρους που εμπεριέχονται στο Βιβλιογραφικό έλεγχο, ως εξής: Θέμα=Καταλογογράφηση OR Θέμα=Ταξινόμηση -- Βιβλία.
3. Μην ξεχνάτε ότι, είτε μείνατε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αναζήτησης είτε όχι, εξειδικευμένα ή πιο πρόσφατων εξελίξεων θέματα μπορείτε να βρείτε σε άρθρα περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων και ερευνητικές εργασίες, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Για το σκοπό αυτό, θα σας φανεί χρήσιμη μια επίσκεψη στα ηλεκτρονικά περιοδικά του HEAL-Link και στις Θεματικές μας πύλες.
Βεβαιωθείτε αρχικά ότι έχετε προσδιορίσει το ευρετήριο στο οποίο θέλετε να γίνει η αναζήτηση, δηλ. Θέμα και δεν αφήσατε την προεπιλογή Οποιοδήποτε.
Πιθανόν ο όρος που χρησιμοποιήσατε δεν είναι αρκετός για να προσδιορίσει το θέμα που σας ενδιαφέρει. Συχνά ένας όρος μπορεί να χρησιμοποιείται από εντελώς διαφορετικά γνωστικά πεδία. Γι' αυτό, προσπαθήστε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι. Π.χ. αν χρησιμοποιήσατε τον όρο Θέμα=Προγραμματισμός θα διαπιστώσετε ότι έχουν ανακληθεί τεκμήρια που περιλαμβάνουν θεματικές επικεφαλίδες που περιέχουν: Περιφερειακός προγραμματισμός, Ηλεκτρονικοί υπολογιστές -- Προγραμματισμός, Εκπαιδευτικός προγραμματισμός, Γλωσσικός προγραμματισμός, Προγραμματισμός προϋπολογισμού, Αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός (Επιστήμη υπολογιστών), Γραμμικός προγραμματισμός κ.ά.
Όχι. Η ΒΙΚΕΠ εφαρμόζει τους διεθνείς κανόνες καθιέρωσης των ονομάτων, σύμφωνα με τους οποίους κάθε όνομα, ανεξάρτητα από τον τρόπο γραφής του σε ένα βιβλίο ή άλλο τεκμήριο, καθιερώνεται στον κατάλογο με την επίσημη μορφή που γράφει ή έγραφε το όνομά του ο δημιουργός στη γλώσσα του. Με τον τρόπο αυτό θα βρείτε όλα τα έργα ενός δημιουργού συγκεντρωμένα υπό ένα όνομα και μια μορφή, π.χ. Twain, Mark, αντί να τα αναζητάτε σε όλες τις πιθανές μορφές που, πλην της επίσημης, έχουν διαλέξει για να μεταγράψουν το όνομα οι διάφοροι μεταφραστές, δηλ. Twain, Τουαίην, Τουέιν, Τουαίν, Τουέν, Τουέην.
Για ονόματα που προέρχονται από γλώσσες που χρησιμοποιούν διαφορετική γραφή, π.χ. κυριλλική, τα ονόματα μεταγράφονται στη λατινική σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα, όπως Tchekhov, Puskin, Aitmatov κ.ά.
Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα όνομα εξετάζεται ως θέμα, π.χ. βιογραφία, κριτική ή σχολιασμός του έργου του κλπ.
Βεβαίως. Για να διατρέξετε αλφαβητικά, όχι μόνο τα ονόματα των δημιουργών, αλλά και τους τίτλους, τις θεματικές επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα θέματα των τεκμηρίων κ.ά., απλώς επιλέξτε την κατάλληλη κατηγορία από την Απλή αναζήτηση.
Για την ταξινόμηση των βιβλίων της, η Βιβλιοθήκη έχει υιοθετήσει το ταξινομικό σύστημα Dewey, οι "ταξινομικοί αριθμοί" του οποίου αντιπροσωπεύουν το κύριο θέμα του βιβλίου. Έτσι, βιβλία με το ίδιο θέμα βρίσκονται κοντά. Οι ταξινομικοί αριθμοί είναι δηλ. η σημειογραφία με την οποία κωδικοποιούνται τα θέματα και αποτελούνται από δεκαδικούς αριθμούς. Το ακέραιο τμήμα, που πάντα είναι τριψήφιο, αναπαριστά το βασικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκει το θέμα, ενώ τα δεκαδικά ψηφία αναπαριστούν τις πιο εξειδικευμένες απόψεις που εξετάζονται. Π.χ. ο ταξινομικός αριθμός 418.02 αναπαριστά τη Μετάφραση.
Στη ράχη κάθε βιβλίου είναι τοποθετημένη μια ετικέτα (το επίσημα) η οποία περιέχει τον ταξινομικό αριθμό του βιβλίου, μαζί με άλλα βοηθητικά στοιχεία, όπως η συλλογή στην οποία ανήκει και τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου του συγγραφέα. Έτσι, για να εντοπίσετε ένα βιβλίο που βρίσκεται στο βιβλιοστάσιο, αφού βρείτε τα απαραίτητα στοιχεία στον κατάλογο, π.χ. ΒΑΝ 418.02 ΚΕΝ, βρίσκετε πρώτα το χώρο που στεγάζεται η συλλογή στην οποία ανήκει, δηλ. ΒΑΝ, και στη συνέχεια εντοπίζετε την αριθμητική σειρά του ταξινομικού αριθμού. Επειδή στον ίδιο ταξινομικό αριθμό μπορεί να βρίσκονται πολλά βιβλία, συνεχίστε με την αλφαβητική σειρά του τμήματος που αποτελείται από γράμματα.
Βεβαίως. Μια περιγραφή των 100 διαιρέσεων του ταξινομικού συστήματος Dewey στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα βρίσκεται στη σελίδα Οδηγοί - Ενημερωτικό Υλικό του ιστότοπου της ΒΙΚΕΠ.
Η σωστή σειρά είναι:
341.0267
341.21
341.3
Το τμήμα του ταξινομικού αριθμού που βρίσκεται μετά τη "δεκαδική τελεία" λαμβάνεται υπόψη ως το τμήμα ενός δεκαδικού αριθμού που ακολουθεί την υποδιαστολή. Έτσι, π.χ. το .0267 αποτελείται από 0 δέκατα, 2 εκατοστά, 6 χιλιοστά και 7 δεκάκις χιλιοστά, το .21 αποτελείται από 2 δέκατα και 1 εκατοστό και το .3 από 3 δέκατα και δεν έχουν την αξία του ακέραιου αριθμού 21, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον ακέραιο αριθμό 3.
Τώρα μπορείτε να αναζητήσετε σωστά τους ταξινομικούς αριθμούς και να εντοπίσετε στο ράφι το βιβλίο που σας ενδιαφέρει. Σε περίπτωση αμφιβολίας μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό της ΒΙΚΕΠ.