Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube
ShareThis
         ΑΓΓΛΙΚΑ

Θεματικές Πύλες

Οι θεματικές πύλες είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών πληροφοριακών πηγών, κυρίως ελεύθερης πρόσβασης, που έχουν επιλεγεί, αξιολογηθεί και ταξινομηθεί κατά θέμα από τη Βιβλιοθήκη, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε αξιόπιστες και συμβατές με τα γνωστικά αντικείμενα του Ι.Π. πηγές. Σε κάθε πηγή, εκτός από τον τίτλο της, περιλαμβάνεται και μια σύντομη περιγραφή είτε στα ελληνικά είτε στη γλώσσα της πηγής.

Αν θέλετε να εντοπίσετε μια πηγή, αλλά δεν γνωρίζετε σε ποια θεματική κατηγορία έχει ενταχθεί, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε τον τίτλο της στο πλαίσιο αναζήτησης που υπάρχει στο επάνω δεξιά κάθε σελίδας, επιλέγοντας "Ιστότοπος".

Για να ενημερώνεστε αυτόματα για τις νέες πηγές που προστίθενται, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή RSS Portals, που θα βρείτε στο υποσέλιδο του ιστοτόπου μας.

Ενημέρωση: 08-02-2022
Θεματική ΠύληΗμ. ΚαταχώρησηςΕπισκέψεις
Library of Congress Bibliographies, Research Guides and Finding Aids
Περιγραφή
Library of Congress Bibliographies, Research Guides and Finding Aids
29-03-2005975
The Bibliographical Society UK
Περιγραφή
The Bibliographical Society UK ιδρύθηκε το 1892 με σκοπό τη μελέτη της ιστορίας του βιβλίου παρουσιάζοντας αναλυτική και περιγραφική βιβλιογραφία για την ιστορία της εκτύπωσης, της δημοσίευσης και της βιβλιοδεσίας και με παράλληλη βιβλιογραφική παρουσίαση σπάνιων συλλογών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πραγματοποιεί συνεδριάσεις, εκδίδει περιοδικά και βιβλία. Επιβραβεύει με μετάλλιο, επιχορηγήσεις και υποτροφίες φορείς που δημιουργούν και προσφέρουν βιβλιογραφικές υπηρεσίες. Μέσω της ιστοσελίδας υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε άρθρα και περιλήψεις του περιοδικού «The Library» από το 1889-2006. Το περιοδικό μελετά τη βιβλιογραφία και το ρόλο του βιβλίου στην κοινωνία. Μελετά όλες τις πτυχές της περιγραφικής, αναλυτικής και ιστορικής βιβλιογραφίας συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας που αφορά την παραγωγή, διανομή και απόκτηση τυπωμένων και χειρόγραφων των βιβλίων. Εκτός του περιοδικού η ένωση έχει δημιουργήσει πλούσια βιβλιοθήκη με 3900 πληροφοριακά βιβλία που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικού καταλόγου από την βιβλιοθήκη School of Advanced Study at the University of London. Η ιστοσελίδα εμπεριέχει δύο ηλεκτρονικές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων: βιβλία, που εκτυπώθηκαν πριν το 1701, από συλλογές 37 Καθεδρικών βιβλιοθηκών της Αγγλίας και Ουαλίας και βιβλία που εκτυπώθηκαν στην Ευρώπη από το 1455-1830.
14-03-2007353
IFLA-Bibliography Section
Περιγραφή
Ο τομέας βιβλιογραφίας της IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) ενδιαφέρεται πρώτιστα για το περιεχόμενο, τη ρύθμιση, την παραγωγή, τη διάδοση και τη συντήρηση των βιβλιογραφικών πληροφοριών, ιδιαίτερα (αλλά όχι αποκλειστικά) όταν αυτές σχετίζονται με εθνικές βιβλιογραφικές υπηρεσίες. Ενδιαφέρεται επίσης για την προώθηση του σπουδαίο ρόλου της βιβλιογραφίας στους επαγγελματίες βιβλιοθηκών από όλους τους τύπους βιβλιοθηκών (όχι μόνο εθνικές βιβλιοθήκες), στους εκδότες, τους διανομείς και τους λιανοπωλητές και επίσης στους τελικούς χρήστες. Ταυτόχρονα λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις, ανέπτυξε το πρόγραμμα UBCIM(Universal Bibliographic Control and International MARC Core Activity) σε συνεργασία με τα τμήματα ηλεκτρονικών υπηρεσιών βιβλιογραφικής παρουσίασης των εθνικών βιβλιοθηκών.
14-03-2007333
The bibliographical society of the University of Virginia
Περιγραφή
The Bibliographical Society of the University of Virginia ιδρύθηκε 1947 από το University in Charlottesville με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τα βιβλία και τα χειρόγραφα, τους χάρτες, την τυπογραφία και τις μεθόδους για παρουσίαση τεκμηριωμένης βιβλιογραφίας. Έχει αναπτύξει αρκετές δραστηριότητες προκειμένου να προασπίσει την αποστολή της όπως: διοργάνωση εκθέσεων με θέματα γύρω από το βιβλίο, ίδρυση ενός μικρού τυπογραφείου (the Cockescraw Press), διεθνής διασκέψεις και σειρά εκδόσεων και προγραμμάτων. Από το 1948 εκδίδει το περιοδικό Studies in Bibliography,το οποίο εξετάζει το βιβλίο ως φυσικό αντικείμενο, μελετά τη δομή και το περιεχόμενο των κειμένων που περιλαμβάνει και περιέχει βιβλιογραφίες καθώς και κριτικές. Στην ιστοσελίδα υπάρχει αρχείο όλων των τευχών του περιοδικού, με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο πλήρες κείμενο.
14-03-2007271
Canadiana: The National Bibliography of Canada
Περιγραφή
Canadiana ονομάζεται το πρόγραμμα της Library and Archives of Canada για τη δημιουργία εθνικής Καναδικής Βιβλιογραφίας, που ξεκίνησε το 1950. Από το 1983 άρχισε να αναπτύσσεται η περιγραφική βιβλιογραφική βάση δεδομένων AMICUS, που αποτελεί την ηλεκτρονική παρουσίαση της Canadiana. Περιλαμβάνει 30 εκατομμυρίων περίπου εγγραφές από 1300 Καναδικές βιβλιοθήκες. Οι εγγραφές περιγράφουν υλικό όπως:βιβλία, περιοδικά, ακουστικές μαγνητοταινίες, μικροφόρμες, μουσικούς δίσκους και παρτιτούρες, κυβερνητικές εκδόσεις, οπτικές μαγνητοταινίες και ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις. Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για τα πρότυπα βιβλιογραφικής παρουσίασης που χρησιμοποιήθηκαν και τις τεχνικές προδιαγραφές που τηρήθηκαν για την ηλεκτρονική παρουσίαση της βιβλιογραφίας.
14-03-2007653
Center for Bibliographical Studies and Research University of California
Περιγραφή
Το Center for Bibliographical Studies and Research του University of California έχει μια συλλογή βιβλιογραφικών δεδομένων από βιβλία, εφημερίδες και υλικό σε ψηφιακή και ηλεκτρονική μορφή, που εμπεριέχεται σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις:English Short-Title Catalog(1473-1800), California Newspaper project, California Digital Newspaper Collection και Catálogo Colectivo de Impresos Latinoamericanos hasta 1851. Η πρώτη περιλαμβάνει δημοσιεύματα από το 1473έως το 1800, που προέρχονται κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία και εκδόθηκαν στην Αγγλική και άλλες γλώσσες. Η δεύτερη περιλαμβάνει 14400 τίτλους εφημερίδων, από τους οποίους οι 9000 δημοσιεύθηκαν στην πολιτεία της Καλιφόρνια, με δυνατότητα παρουσίασης σε μορφή μικροφίλμς. Η τρίτη περιλαμβάνει την ψηφιακή παρουσίαση εφημερίδων που εκδόθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ από το 1836-1822. Η τέταρτη αποτελεί ένα συλλογικό κατάλογο βιβλιοθηκών, με ψηφιακό υλικό που αφορά δημοσιεύματα κειμένου και εικόνας της Λατινικής Αμερικής και των Φιλιππίνων, από το 1851. Κάθε ηλεκτρονική βάση προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης με τίτλο, λέξη κλειδί, συγγραφέα, βιβλιοθήκη, κ.λπ.
14-03-2007437
The Bibliographical Society of Australia and New Zealand
Περιγραφή
Η Bibliographical Society of Australia and New Zealand ιδρύθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλία το 1969 με σκοπό την βιβλιογραφική έρευνα και στις δύο χώρες. Τα μέλη της είναι ιστορικοί, βιβλιοθηκονόμοι σε συλλογές σπάνιων βιβλίων, συλλέκτες και βιβλιοδέτες πρώιμων εκδόσεων. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος Australian Book Heritage. Πρόκειται για βιβλιογραφική καταγραφή και παρουσίαση αυστραλιανών εκδόσεων Ιταλικών και Γερμανικών incunabula του 19ου και 20ου αιώνα. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ένωσης: συνέδρια, προγράμματα, έπαθλα. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα πληροφόρησης σχετικά με το θεματικό περιεχόμενο των συνεδρίων που διοργάνωσε από το 1998 έως το 2006.
14-03-2007482
Abbreviationes– Medieval Abbreviations Made Easy
Περιγραφή
Η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό λεξικό ‘Abbreviationes– Medieval Abbreviations Made Easy’ που δημιουργήθηκε από Dr. Olaf Pluta του KUN Center for Medieval and Renaissance Natural Philosophy της Γερμανίας. Αποτελεί χρήσιμο πληροφοριακό εργαλείο για την ανάγνωση μεσαιωνικών λατινικών χειρογράφων. Από το 1993 έως σήμερα εμπλουτίζεται με καινούργια λήμματα με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί μια βάση δεδομένων με 70000 εγγραφές. Το λογισμικό διατίθεται για ατομική χρήση, για χρήση ομάδας εργασίας δέκα ατόμων και για χρήση από κεντρικό εξυπηρετητή σε περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσω αγοράς. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης μέσω online συνδρομής από το διαδίκτυο.
27-11-2007448
International Bibliographical research project
Περιγραφή
Η πηγή παρουσιάζει το πρόγραμμα δημιουργίας βιβλιογραφικού καταλόγου από τον οργανισμό Union of International Associations (UIA), που από το 1910 συλλέγει, δημοσιεύει και διανέμει πληροφορίες που αφορούν μη κερδοσκοπικούς από όλο τον κόσμο. Περιέχει τη γενική δραστηριότητα των οργανισμών, τα διεθνή συνέδρια που διοργανώνουν, τα προβλήματα και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν.
11-03-2008530
Cambridge Project for the Book Trust (CPBT)
Περιγραφή
Ο ιστότοπος περιέχει τις δραστηριότητες και την ηλεκτρονική έκδοση πρακτικών των ακαδημαϊκών συνεδρίων του Cambridge Project for the Book Trust (CPBT), που ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό τη βιβλιογραφική έρευνα για την ιστορία του βιβλίου.
11-03-2008354
Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» Μουσείου Μπενάκη
Περιγραφή
Το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» αποτελεί ένα κύτταρο έρευνας και παιδείας, με επίκεντρο τον ελληνικό 19ο αιώνα, και είναι ως εκ τούτου ορατά για το εγγύς μέλλον: - Η συνέχιση της εκδοτικής προσπάθειας στο πεδίο της βιβλιογραφίας, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑ, με πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του ημιτελούς δεύτερου τόμου της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα (έτη 1819-1832) τον οποίο κατέλιπε ο Φίλιππος Ηλιού σε αρκετά προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας. - Η δημοσιοποίηση, έντυπη και ηλεκτρονική, και η αξιοποίηση της βάσης των 930.000 συνδρομητών ελληνικών βιβλίων. - Η έκδοση των αγγελιών των προεπαναστατικών εντύπων. - Η διαρκής ενημέρωση και επέκταση του παρόντος ηλεκτρονικού βιβλιογραφικού καταλόγου, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συλλογικό κατάλογο των ελληνικών βιβλίων του 19ου αιώνα.
23-06-2008312
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN