Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες συντηρητές και βιβλιοθηκονόμους, που εργάζονται σε συλλογές εντύπων και χειρόγραφων βιβλίων με αντικείμενο την καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση, συντήρηση και διατήρησή τους.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στην λεπτομερειακή μελέτη των βιβλιοδεσιών του 15ου - 19ου αιώνα. Τα δύο σεμινάρια θα εστιάσουν σε δύο γενικές και διακριτές κατηγορίες: α) τις βιβλιοδεσίες της Δυτικής Ευρώπης και β) τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές βιβλιοδεσίες. Σημαντικό μέρος του δεύτερου σεμιναρίου θα αφιερωθεί στην κατασκευή μίας βάσης δεδομένων για την αποθήκευση και την επεξεργασία στοιχείων που προέρχονται από την καταγραφή βιβλιοδεσιών.
Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν τρίωρες πρωινές διαλέξεις και τρίωρα απογευματινά εργαστήρια, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εξετάσουν in-situ αντιπροσωπευτικά παραδείγματα βιβλιοδεσιών από τις ιστορικές συλλογές της Ζαγοράς και των Μηλεών Πηλίου καθώς και από τη βιβλιοθήκη του ΔΗ.Κ.Ι. Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνεται μια ημερήσια επίσκεψη στα Μετέωρα και σε μία ή περισσότερες μοναστηριακές βιβλιοθήκες.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Αγγλική γλώσσα και είναι ανοιχτά σε 14 άτομα με ειδίκευση στη συντήρηση βιβλίων, στη βιβλιοθηκονομία και στην παλαιογραφία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο το ένα από τα δύο σεμινάρια, ωστόσο η συμμετοχή και στα δύο είναι δυνατή και προτεινόμενη ώστε να αποκτήσουν μια πληρέστερη κατανόηση των διαφορετικών ενοτήτων που θα εξεταστούν. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τους τεχνικούς όρους της βιβλιοδεσίας όπως και με την ιστορία παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου για την περίοδο που προαναφέρθηκε. Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου της δεύτερης εβδομάδας είναι επιθυμητή η βασική γνώση κατασκευής και χρήσης βάσεων δεδομένων.
1η εβδομάδα: Καθηγητής Nicholas Pickwoad / Camberwell College of Arts - University of the Arts, London.
"Ευρωπαϊκές βιβλιοδεσίες από το τέλος του μεσαίωνα έως την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης".
Θα μελετηθούν πρωτότυπες βιβλιοδεσίες προκειμένου να διερευνηθούν οι σκοποί και οι προθέσεις της εμπορικής διάστασης των βιβλιοδεσιών. Μεγάλο μέρος του σεμιναρίου θα αφιερωθεί στην αναγνώριση και περιγραφή των διαφορών στις ευρύτερες κατηγορίες εμπορικών βιβλιοδεσιών και στη δυνατότητα ταύτισης των βιβλιοδεσιών από διαφορετικές χώρες, πόλεις, ακόμη και εργαστήρια χωρίς αναφορά στην διακόσμηση. Θα εξεταστούν τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και η σημασία τους, καθώς επίσης και η κατηγοριοποίηση των βιβλιοδεσιών κατά κατασκευαστικό τύπο. Τέλος θα διερευνηθεί το πώς οι τύποι αυτοί εξελίχθηκαν στους τρεις αιώνες που καλύπτει το σεμινάριο. Παρόλο που η εξέλιξη της διακόσμησης των βιβλιοδεσιών θα αναφερθεί, δεν θα αποτελέσει κύριο κομμάτι των εργασιών.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει δέκα ενότητες διαλέξεων με προβολή διαφανειών (συνολικά περισσότερες από 800) διάρκειας 90 λεπτών η κάθε μία. Οι διαλέξεις θα συμπληρωθούν από απογευματινές εργαστηριακές παρουσιάσεις στις βιβλιοθήκες της Ζαγοράς, των Μηλεών αλλά και του ΔΗ.Κ.Ι., όπου θα εξεταστούν και θα συζητηθούν πρωτότυπα παραδείγματα βιβλιοδεσιών.
2η εβδομάδα: Δρ. Γεώργιος Μπουδαλής και Δρ. Αθανάσιος Βέλιος.
Το πενθήμερο αυτό σεμινάριο είναι μοιρασμένο σε δύο αλληλένδετες ενότητες που θα αναπτυχθούν παράλληλα.
Η πρώτη ενότητα θα εστιάσει στα τεχνικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά των βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών και την εξέλιξή τους στο χρόνο και το χώρο. Θα εξεταστεί η σχέση τους με άλλες βιβλιοδετικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ομοιότητες, οι διαφορές και οι επιδράσεις. Τέλος, θα γίνει αναφορά στα στοιχεία εκείνα των οποίων η γνώση είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την συστηματική καταγραφή και μελέτη τους. Η ενότητα αυτή αποτελείται από 8 διαλέξεις PowerPoint των 90 λεπτών και από απογευματινές εργαστηριακές παρουσιάσεις από τις συλλογές των βιβλιοθηκών που προαναφέρθηκαν, όπως και από μία ή περισσότερες βιβλιοθήκες των Μετεώρων.
Η δεύτερη αυτή ενότητα θα ασχοληθεί με την διαχείριση και αποθήκευση πληροφοριών σχετικών με τις βιβλιοδεσίες παράλληλα με την εξέταση του ρόλου των σχεσιακών βάσεων δεδομένων για την καταγραφή των βιβλιοδεσιών. Στην ενότητα αυτή θα συζητηθούν: α) εμπορικές επιλογές προγραμμάτων βάσεων δεδομένων και επιλογές ανοιχτού λογισμικού, β) το εννοιολογικό διαδίκτυο και η XML, γ) προκήρυξη θέσεων προγραμματιστών και διαχειριστών βάσεων δεδομένων, δ) μακροπρόθεσμη διατήρηση ψηφιακών αρχείων και ψηφιακής κληρονομιάς και ε) βασική θεωρία των σχεσιακών βάσεων δεδομένων.
Μεγάλο μέρος θα αφιερωθεί στην κατασκευή, ανάπτυξη και χρήση μίας βάσης δεδομένων για την καταχώρηση στοιχείων σχετικών με τις βιβλιοδεσίες. Η ενότητα αυτή αποτελείται από 4 διαλέξεις και τέσσερα εργαστήρια διάρκειας 90 λεπτών. Για την συμμετοχή είναι επιθυμητή η βασική γνώση της χρήσης των βάσεων δεδομένων.
Διαδικασία Συμμετοχής
Το κόστος των σεμιναρίων είναι 670 Ευρώ για την πρώτη εβδομάδα και 600 για τη δεύτερη, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η διαμονή στο Βόλο. Για την πρώτη εβδομάδα το κόστος καλύπτει τη μεταφορά από και προς τη Ζαγορά και τις Μηλιές, την διαμονή για δύο βράδια στη Ζαγορά συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, υλικό μελέτης σχετικό με τις ενότητες του σεμιναρίου, καφέ και αναψυκτικά στα διαλείμματα. Για την δεύτερη εβδομάδα η τιμή περιλαμβάνει μία απογευματινή επίσκεψη στην βιβλιοθήκη της Ζαγοράς και μία ημερήσια επίσκεψη στα Μετέωρα συμπεριλαμβανομένου του γεύματος. Επίσης περιλαμβάνει τη χρήση υπολογιστή, σχετικού υλικού μελέτης, καφέ και αναψυκτικά στα διαλείμματα.
Το ακριβές πρόγραμμα (11-15/9 & 18-22/9) των σεμιναρίων είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων. Για την συμμετοχή τους θα πρέπει να στείλουν ένα σύντομο σημείωμα όπου να διευκρινίζεται ο λόγος για τον οποίο επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια (statement οf purpose) και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση diki@diki.gr αναφέροντας στο θέμα "Diki Summer School".
Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν θα ενημερωθούν μέχρι την 31η Μαρτίου οπότε και θα λάβουν λίστα προτεινόμενης βιβλιογραφίας. Το 50% του κόστους συμμετοχής θα πρέπει να καταβληθεί με την οριστική εγγραφή το αργότερο μέχρι την 30η Απριλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.diki.gr/m3b11.htm.