Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Οδηγίες πρόσβασης ηλεκτρονικών πηγών

ShareThis
Δημοσίευση: 04-12-2007 10:06 | Προβολές: 5642

Προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομές της βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε στο δίκτυο του Πανεπιστημίου, σας δίνονται οι παρακάτω εναλλακτικές, οι οποίες, όμως, είναι διαθέσιμες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους χρήστες του Ιονίου Πανεπιστημίου. ΠΡΙΝ ξεκινήσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω διαδικασίες, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχετε προμηθευτεί από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του Ι.Π. κωδικούς χρήστη λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ιδρύματος. Αν είστε ήδη χρήστης της υπηρεσίας ηλ. ταχυδρομείου του Ι.Π., μπορείτε να ξεκινήσετε την εφαρμογή, όποιας από τις παρακάτω διαδικασίες επιλέξετε.:

Α) Χρήση εναλλακτικού Browser
Εγκαταστήσετε την εφαρμογή που θα βρείτε στην διεύθυνση http://www.ionio.gr/noc/manuals/syndromes.html. (Σημειώνεται πως δεν είναι απαραίτητο να βρίσκετε στο δίκτυο του Πανεπιστημίου προκειμένου να λειτουργήσει). Αν χρησιμοποιήσετε τον Internet Explorer, για να προσπελάσετε την συγκεκριμένη σελίδα, πρέπει να αλλάξετε την κωδικοποίηση σε Unicode, προκειμένου να μπορέσετε να διαβάσετε τους ελληνικούς χαρακτήρες. Στη σελίδα αυτή σας δίνεται η επιλογή να κατεβάσετε είτε το Firefox Portable ή το Opera Portable (και οι δύο εφαρμογές λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά). Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα της επιλογής σας, θα δημιουργηθεί στη επιφάνεια εργασίας ένα νέο εικονίδιο [IONIO (Opera 9.23) ή IONIO (Firefox) αντίστοιχα]. Ανοίξτε το πρόγραμμα (κάνοντας διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο) και αμέσως θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου το οποίο θα σας ζητάει username και password.

Στο σημείο αυτό πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία που σας έχουν ήδη δοθεί για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Π.χ. αν το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο είναι test@ionio.gr, ως user name συμπληρώνετε “test” και τον αντίστοιχο κωδικό πρόσβασης.

Μετά την εισαγωγή των στοιχείων σας, αποκτάτε πρόσβαση σε όλες τις συνδρομές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι, με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, ενδέχεται σε ορισμένους εκδότες να μη μπορέσετε να ανοίξετε το έγγραφο σε μορφή .pdf, αλλά η εφαρμογή θα λειτουργήσει κανονικά αν επιλέξετε τη μορφή html.

Β) Αλλαγή του proxy server από τον browser σας (συνήθως στον Internet Explorer και τον Firefox). Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή σας, αλλά να προχωρήσετε στις εξής ρυθμίσεις:

Για πρόσβαση μέσω Internet Explorer:
Ανοίγετε την εφαρμογή του Internet Explorer. Πηγαίνετε στα Εργαλεία (Tools) > Επιλογές Internet (Internet Options). Στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει, επιλέγετε την καρτέλα «Συνδέσεις» (Connections) και εκεί «Ρυθμίσεις Τοπικού Δικτύου» (LAN Settings).

Τέλος, στο νέο παράθυρο διαλόγου ενεργοποιείτε τις επιλογές «Χρησιμοποιήστε ένα διακομιστή μεσολάβησης για LAN» (Use proxy for your LAN) και «Παράκαμψη διακομιστή διαμεσολάβησης για τοπικές διευθύνσεις» (Bypass proxy server…)
Στο πεδίο «Διεύθυνση» (Address) εισάγετε: vpn.ionio.gr
Στο πεδίο «Θύρα» (Port) εισάγετε: 3128

Επιλέγετε “ok” ώσπου να κλείσουν όλα τα παράθυρα και αφού επανεκκινήσετε τον browser σας, θα σας ζητηθούν τα στοιχεία πρόσβασης (τα οποία είναι τα στοιχεία του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου όπως έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω) και θα έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης.

Για πρόσβαση μέσω Firefox:
Ανοίγετε την εφαρμογή του Firefox και επιλέγετε διαδοχικά:
Εργαλεία (Tools)> Επιλογές (Options). Στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει, επιλέγετε Για Προχωρημένους (Advanced), επιλέγετε την καρτέλα Δίκτυο (Network) και τέλος, επιλέγετε Ρυθμίσεις (Settings).


Στο νέο παράθυρο επιλέγετε «Χειροκίνητη ρύθμιση διαμεσολαβητή» (Manual proxy configuration) και «Χρήση αυτού του διαμεσολαβητή για όλα τα πρωτόκολλα» (Use this proxy server for all protocols).

Διαμεσολαβητής HTTP (HTTP proxy): vpn.ionio.gr
Θύρα (Port): 3128


Επιλέγετε “ok” ώσπου να κλείσουν όλα τα παράθυρα και, αφού επανεκκινήσετε τον browser σας, θα σας ζητηθούν τα στοιχεία πρόσβασης (τα στοιχεία δηλ, του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου) και θα έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης.


Πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι, είτε επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό browser, είτε να αλλάξετε τον proxy server, μέσω αυτών των εφαρμογών θα έχετε πρόσβαση ΜΟΝΟ στις σελίδες του Ιονίου Πανεπιστημίου (και στις σελίδες που η βιβλιοθήκη έχει συνδρομή εφόσον οδηγηθείτε εκεί από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης http://iup.ionio.gr).

Σε περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό proxy, συνίσταται να έχετε εγκατεστημένους τουλάχιστον 2 browsers στον υπολογιστή σας, ώστε να μη χρειάζεται να αλλάζετε διαρκώς τις ρυθμίσεις.




Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN