Καθώς οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία ξαναρχίζουν τις δραστηριότητές τους και ανοίγουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους στο κοινό, υπάρχει ανάγκη για σαφείς πληροφορίες για τον χειρισμό βασικών υλικών που απαντώνται στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στα αρχεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Υπηρεσιών Μουσείων και Βιβλιοθηκών (IMLS) των ΗΠΑ και ο OCLC, σε συνεργασία με τα εργαστήρια της Battelle διεξάγουν το ερευνητικό πρόγραμμα REopening Archives, Libraries and Museums (REALM Project), με σκοπό να διερευνηθεί το χρονικό διάστημα που επιβιώνει ο ιός SARS CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) σε συνηθισμένα είδη, όπως χαρτί, πλαστικό διαφόρων τύπων, πανί κ.ά.
Το πρόγραμμα έχει οργανώσει και διεξαγάγει έως τώρα πέντε διαφορετικές δοκιμασίες για την αντοχή του νέου κορονοϊού επάνω στις επιφάνειες βιβλίων και άλλων αντικειμένων. Για τις προηγούμενες έχουμε παρουσιάσει μια σύντομη επισκόπηση. Η 5η δοκιμασία (test 5 – 14 Οκτωβρίου 2020) βασίστηκε σε δείγματα από πέντε είδη υφαντουργίας που χρησιμοποιούνται συχνά: δέρμα, συνθετικό δέρμα, πολυολεφίνη, νάιλον και βαμβάκι.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μετά από οκτώ ημέρες καραντίνας, ο ιός SARS-CoV-2 εξακολουθούσε να εντοπίζεται ακόμα σε δερμάτινα και συνθετικά δερμάτινα αντικείμενα. Στο δερμάτινο εξώφυλλο, ο ιός είχε πέσει κάτω από το LOQ (όριο ποσοτικοποίησης) έως την 4η ημέρα, αλλά η παρουσία ιού βρέθηκε σε τρία από τα πέντε δείγματα δοκιμής την 8η ημέρα. Στο συνθετικό δέρμα, ο ιός έπεσε κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης την 8η ημέρα, αλλά βρέθηκε ακόμη σε δύο από τα πέντε δείγματα δοκιμής. Στο ύφασμα πολυολεφίνης και το νάιλον πλέγμα, μπορούσε να μετρηθεί μόνο η ποσότητα του ιού μετά την αρχική 1η ώρα του χρόνου στεγνώματος. Δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν ή να αναφερθούν δεδομένα για το βαμβακερό ύφασμα.
Για αναλυτικότερα στοιχεία, δείτε το συνημμένο αρχείο.
Περιληπτική απόδοση – μετάφραση
Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά & Θάλεια Γκόντα