Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

REALM Project: Η φυσική εξασθένιση ως προσέγγιση απολύμανσης για τον SARS-CoV-2 σε υφαντικές ύλες: Δοκιμασία 5

ShareThis
Δημοσίευση: 29-10-2020 14:08 | Προβολές: 1788
image

Καθώς οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία ξαναρχίζουν τις δραστηριότητές τους και ανοίγουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους στο κοινό, υπάρχει ανάγκη για σαφείς πληροφορίες για τον χειρισμό βασικών υλικών που απαντώνται στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στα αρ­χεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Υπηρεσιών Μουσείων και Βιβλιοθηκών (IMLS) των ΗΠΑ και ο OCLC, σε συνεργασία με τα εργαστήρια της Battelle διεξάγουν το ερευνητικό πρόγραμμα REopening Archives, Libraries and Museums (REALM Project), με σκοπό να διερευ­νηθεί το χρονικό διάστημα που επιβιώνει ο ιός SARS CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) σε συνηθισμένα είδη, όπως χαρτί, πλαστικό διαφόρων τύπων, πανί κ.ά.

Το πρόγραμμα έχει οργανώσει και διεξαγάγει έως τώρα πέντε διαφορετικές δοκιμασίες για την αντοχή του νέου κορονοϊού επάνω στις επιφάνειες βιβλίων και άλλων αντικειμένων. Για τις προηγούμενες έχουμε παρουσιάσει μια σύντομη επισκόπηση. Η 5η δοκιμασία (test 5 – 14 Οκτωβρίου 2020) βασίστηκε σε δείγματα από πέντε είδη υφαντουργίας που χρησιμοποιούνται συχνά: δέρμα, συνθετικό δέρμα, πολυολεφίνη, νάιλον και βαμβάκι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μετά από οκτώ ημέρες καραντίνας, ο ιός SARS-CoV-2 εξακολουθούσε να εντοπίζεται ακόμα σε δερμάτινα και συνθετικά δερμάτινα αντικείμενα. Στο δερμάτινο εξώφυλλο, ο ιός είχε πέσει κάτω από το LOQ (όριο ποσοτικοποίησης) έως την 4η ημέρα, αλλά η παρουσία ιού βρέθηκε σε τρία από τα πέντε δείγματα δοκιμής την 8η ημέρα. Στο συνθετικό δέρμα, ο ιός έπεσε κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης την 8η ημέρα, αλλά βρέθηκε ακόμη σε δύο από τα πέντε δείγματα δοκιμής. Στο ύφασμα πολυολεφίνης και το νάιλον πλέγμα, μπορούσε να μετρηθεί μόνο η ποσότητα του ιού μετά την αρχική 1η ώρα του χρόνου στεγνώματος. Δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν ή να αναφερθούν δεδομένα για το βαμβακερό ύφασμα.

Για αναλυτικότερα στοιχεία, δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

Περιληπτική απόδοση – μετάφραση

Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά & Θάλεια Γκόντα

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN