Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Νέα έκδοση: Kώστας Σμπόνιας & Ανδρέας Καπετάνιος (επιμ.) "Παράκτια περιβάλλοντα της Κέρκυρας, πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες"

ShareThis
Δημοσίευση: 12-11-2020 11:24 | Προβολές: 3476
image

K. Σμπόνιας & Α. Καπετάνιος (επιμ.) Παράκτια περιβάλλοντα της Κέρκυρας, Πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες. Ιόνιο Πανεπιστήμιο Επιτροπή Ερευνών, Κέρκυρα 2020.

 


Μπορείτε να κατεβάσετε τον πλήρη τόμο, ή μεμονωμένα άρθρα, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.


 

Ο τόμος Παράκτια περιβάλλοντα της Κέρκυρας, Πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες παρουσιάζει τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής έρευνας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου διασυνοριακής συνεργασίας «Fisheries and Cultural Heritage, Identity and Participated Societies» (FISH&CHIPS – Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020), σε θεματικές που σχετίζονται με την παράκτια πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας και της Απουλίας, την ιστορική διασύνδεση των τοπικών κοινωνιών με την αλιεία και τους θαλάσσιους πόρους, καθώς και με δράσεις που συμβάλλουν στην υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων για την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού παράκτιου οικοσυστήματος των περιοχών αυτών. Το έργο προσεγγίζει ερμηνευτικά τον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο της Κέρκυρας και της Απουλίας, και τα ιδιαίτερα φυσικά περιβαλλοντικά στοιχεία του, καθώς αυτά μετασχηματίζονται στον τόπο των κοινοτήτων των ανθρώπων. «Διαβάζοντας» το ιστορικό τοπίο αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών αυτών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας στρατηγικής για τη διασυνοριακή ανάπτυξη που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές παραδόσεις. Ο τόμος διευρύνεται με την προσθήκη του Παραρτήματος Αρχειακών Πηγών, που παρουσιάζει ανέκδοτο αρχειακό υλικό για την αλιεία στην Κέρκυρα.

Τα δυναμικά στοιχεία των Οικομουσείων ‘Πετριτή - Νότιας Κέρκυρας’ και ‘Μικρής λιμνοθάλασσας του Τάραντα’, που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του έργου, αποτελούν εργαλεία που συμβάλλουν στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών να διατυπώσουν τη δική τους οπτική για τα υλικά στοιχεία του τόπου τους, υπογραμμίζοντας τα μέρη, τις πράξεις και τις ιδέες που αποτελούν στοιχεία της ταυτότητάς τους.

 


Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN