Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Το οικιστικό δίκτυο της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης

ShareThis
Δημοσίευση: 26-03-2021 10:09 | Προβολές: 1512
image

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών συνεχίζοντας τη μακρά ερευνητική του παράδοση στη μελέτη της ιστορίας του νέου ελληνισμού και της Επανάστασης του 1821, μετέχει ενεργά στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την ίδρυση του κράτους με μια σειρά εν εξελίξει ερευνητικών προγραμμάτων, επιστημονικών συνεδρίων και εκδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, βρήκαμε ενδιαφέρον και σας ενημερώνουμε για το ερευνητικό πρόγραμμα Το οικιστικό πλέγμα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης, που υλοποίησε με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Είναι μια από τις πρωτότυπες έρευνες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο».

Ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για να εντοπίσει, να επεξεργαστεί, να ταυτίσει και να χαρτογραφήσει πληθυσμιακά και οικιστικά δεδομένα που εντοπίζονται για την Πελοπόννησο στα χρόνια της Επανάστασης και προέρχονται από μαρτυρίες ξένων περιηγητών, τα δεδομένα της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά και ανέκδοτο και εκδεδομένο αρχειακό υλικό κυρίως της καποδιστριακής διοίκησης.

Οι επισκέπτες στον ελεύθερα προσβάσιμο ψηφιακό κόμβο του έργου μπορούν να εντοπίσουν ανά οικισμό πληθυσμιακά δεδομένα που περιλαμβάνονται στις πηγές. Η ψηφιακή εφαρμογή παρέχει δυνατότητες ελεύθερης και συνδυασμένης αναζήτησης δεδομένων που αφορούν στον πληθυσμό, στη διοικητική διαίρεση του χώρου και στη γεωγραφία της Πελοποννήσου (υψομετρικές ζώνες, σχεδιασμός πολυγώνων και υπολογισμός αποστάσεων) στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Περιηγηθείτε στην Πελοπόννησο της εποχής της Επανάστασης και ανακαλύψτε ενδιαφέροντα δημογραφικά στοιχεία!


Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN