Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη «Υμνώντας την Επανάσταση, ή Σημειώσεις για τη Νέα Ποίηση των Ελλήνων»

ShareThis
Δημοσίευση: 25-01-2022 12:06 | Προβολές: 1457
image

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη του κ. Δημήτρη Αρβανιτάκη, Ιστορικού και υπεύθυνου του Τμήματος Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα «Υμνώντας την Επανάσταση, ή Σημειώσεις για τη Νέα Ποίηση των Ελλήνων». Η διάλεξη αυτή ήταν η τέταρτη του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών κατά την Επανάσταση του 1821», που διοργανώνουν από κοινού η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και η Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης κα Χριστίνα Μπάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Φοιτητικής Μέριμνας και Διασφάλισης Ποιότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κ. Ηλίας Γιαρένης.

Τι σήμαινε η Επανάσταση του 1821 για την ποίηση των Ελλήνων; Ποια ποίηση και ποια ποιητική θα γεννούσε ένα τόσο καταλυτικό γεγονός στον κόσμο των «ραγιάδων», οι οποίοι τώρα διεκδικούσαν ανεξάρτητη πολιτική ύπαρξη, άρα εθνική οντότητα; Ποιοι ήταν οι παράγοντες που θα καθόριζαν τη νέα τους ποίηση; Αυτή θα ήταν ομοιόμορφη, ομοιογενής ή μήπως πολυφωνική και ποικιλότροπη, προϊόν όχι μόνο των διαφορετικών ατομικοτήτων, αλλά και των ποικίλων ιστορικο-πολιτιστικών διαδρομών των τόπων που θα γεννούσαν το έθνος;

Αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να σχολιάσει ο ομιλητής, λαβαίνοντας ως αφορμές την «ποιητική ανταπόκριση» στο 1821 τριών Ιόνιων λογίων – ποιητών (του Ανδρέα Μουστοξύδη, του Ανδρέα Κάλβου και του Διονυσίου Σολωμού), με τη βοήθεια του τραγωδού Ιωάννη Ζαμπέλιου. Η επικέντρωση στον χώρο του Ιονίου δεν είναι ευκαιριακή, αλλά προγραμματική: επιθυμεί να αναδείξει πτυχές μιας πολύπτυχης ιστορικής διαδικασίας προτού αυτή καταδικαστεί σε μονόδρομες αναγνώσεις. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις προς τον ομιλητή.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά.

Στο κανάλι της Βιβλιοθήκης στο Youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της διάλεξης.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN