Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Παρουσίαση βιβλίου "Hellenic Statecraft and the Geopolitics of Difference" των Ά. Παπαδόπουλου και Τ. Πετρίδη

ShareThis
Δημοσίευση: 27-04-2023 14:38 | Προβολές: 1531
image

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και  Διερμηνείας, η έδρα Ουνέσκο και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης  του Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των Άλεξ Παπαδόπουλου και Τριαντάφυλλλου Πετρίδη,

 Hellenic Statecraft and the Geopolitics of Difference (Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους και η γεωπολιτική της διαφοράς), Λονδίνο 2021

Το βιβλίο εξετάζει διαφορετικούς ορισμούς του Ελληνισμού κατά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Οι συγγραφείς μελετούν κριτικά  ιστορικές και γεωπολιτικές προοπτικές συσχετίζοντάς τες με την διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Μεταξύ άλλων ερευνάται ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στο κρατικό σύστημα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους εθνικισμούς των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, μελετώντας την κοινωνική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το βιβλίο συμβάλλει  στην κατανόηση τόσο των παλιότερων όσο και των σημερινών σχεδίων και στρατηγικών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις αντίστοιχες έννοιες της ασφάλειας και της ταυτότητας. Διερευνά επίσης τη σχέση ανάμεσα σε περιθωροποιημένες (subaltern) κοινότητες και την κρατική εξουσία καθώς και την ικανότητα ή την θέληση του κράτους να συζητήσει και να αποδεχθεί διαφορετικές ταυτότητες. Τέλος μελετά το πώς η κρατική πολιτική σε ζητήματα ταυτότητας διαμόρφωσε την περιφερειακή γεωπολιτική στους δύο τελευταίους αιώνες.

Τα κεφάλαια του βιβλίου ρίχνουν φως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως ο εξελληνισμός της εβραϊκής Θεσσαλονίκης, η δημιουργία από τη Συνθήκη της Λωζάννης της Μουσουλμανικής κοινότητας της δυτικής Θράκης, το ρόλο που έπαιξαν οι εγκαταστάσεις πληθυσμών, ο εξαστισμός, η χάραξη κρατικών συνόρων (bordering-as-statecraft) στην ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη και οι πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, το οποίο είναι το πρώτο, από καταβολής ελληνικού κράτους, εκτός δυτικής Θράκης τέμενος που λειτουργεί με κρατική άδεια.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει  την Τετάρτη 3-5-23 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιωάννου Θεοτόκη 72) στις 19.00, από τον ένα εκ των συγγραφέων, τον καθηγητή του De Paul Univeristy κ. Άλεξ Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται αυτό το εξάμηνο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως υπότροφος του ιδρύματος Φούλμπράιτ. Προλογίζει ο κάτοχος της έδρας Ουνέσκο του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Σταύρος Κάτσιος.

 


Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN