Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube
ShareThis
         ΑΓΓΛΙΚΑ

Υπηρεσίες για Άτομα με Αναπηρία

Η Βιβλιοθήκη μας έχει ως αποστολή την υποβοήθηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως εκ τούτου, η Βιβλιοθήκη θεωρεί ότι ο χώρος, τα προγράμματα και οι διαδικασίες της οφείλουν να απευθύνονται σε όλους/ες με στόχο την αυτοεξυπηρέτηση και τη συμπερίληψη. Τα μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης, χρήσης ή ανάγνωσης, ενθαρρύνονται να επικοινωνούν με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να διαμορφώνονται οι δομές εκείνες και οι υπηρεσίες που ανοίγουν δρόμο για όλους/ες.

Υποδομές

Το κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικά προβλήματα, για την εσωτερική μετακίνηση δε είναι διαθέσιμος ανελκυστήρας. Σε κάθε όροφο υπάρχουν κατάλληλα σχεδιασμένοι χώροι υγιεινής. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, στο Αναγνωστήριο, ειδικά σχεδιασμένος χώρος προσφέρεται για χρήση από άτομα ΑμεΑ και ειδικά όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Στον χώρο είναι τοποθετημένες θέσεις εργασίας οι οποίες είναι ευέλικτες ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών μας, παρέχοντας χώρο συναντήσεων, ειδικά ηλεκτρικά ανυψούμενα ατομικά τραπέζια, καρέκλες με ειδικές ρυθμίσεις και τραπέζι ομαδικής συνεργασίας.

Υπηρεσίες

Ιστοχώρος

Ο ιστοχώρος της Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμος από άτομα με αναπηρία, διαθέτοντας επιλογές όπως, ανάγνωση κειμένου, αυξομείωση μεγέθους γραμματοσειράς, ρύθμιση αντιθέσεων.

AMELib

Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει στο Συνεργατικό Δίκτυο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) για την ανάπτυξη της AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library).

Η AMELib στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας άρσης των εμποδίων για τους εντυπο-ανάπηρους χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, προσφέροντας προσβάσιμο περιεχόμενο μέσα από μία εξίσου προσβάσιμη διαδικτυακή εφαρμογή.

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι εγγράφονται στην υπηρεσία και αποκτούν το δικαίωμα πρόσβασης στη συλλογή, αλλά και τη δυνατότητα να ζητήσουν οι ίδιοι τη μετατροπή των βιβλίων που χρειάζονται για τις σπουδές τους. 

Αίθουσα Υποστήριξης Προσβασιμότητας

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για χρήση από άτομα με κινητικές αναπηρίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διεξαγωγή συνεδριών ψυχολογικής υποστήριξης, προσφέροντας έναν ασφαλή και ήσυχο χώρο για άτομα που επιθυμούν να συζητήσουν με τους εξειδικευμένους συνεργάτες υποστήριξης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Καθώς οι συνεδρίες διεξάγονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων, πριν την έναρξη τους θα βρίσκεται αναρτημένη ανακοίνωση σχετικά με την προγραμματισμένη ώρα και τη διάρκεια διεξαγωγής τους. 

Ενημέρωση: 22-04-2024
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN