Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube
ShareThis
         ΑΓΓΛΙΚΑ

Χρήση της Βιβλιοθήκης και των Υπηρεσιών της

Για να μπω στο χώρο της Βιβλιοθήκης πρέπει να έχω κάρτα μέλους;

Η κάρτα μέλους είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του δανεισμού και της επιστροφής των τεκμηρίων. Για τις άλλες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης δεν είναι απαραίτητη, καλό είναι όμως να την έχετε μαζί σας σε κάθε επίσκεψή σας στη Βιβλιοθήκη για την περίπτωση που σας ζητηθεί.

Οι εξωτερικοί χρήστες είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν την κάρτα τους προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχω όταν έρχομαι στο χώρο της Βιβλιοθήκης;

Θυμηθείτε ότι στο χώρο της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπονται τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα και η χρήση κινητών τηλεφώνων. Επίσης, εάν έχετε τσάντες, χαρτοφύλακες κλπ. πρέπει να τις αφήσετε στις ειδικές θυρίδες που υπάρχουν στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.

Χειρίζεστε τα βιβλία με σεβασμό και αγάπη. Γι' αυτό, διατηρείτε τα καθαρά, αποφεύγοντας την επαφή με τρόφιμα, υγρά ή κάπνισμα ακόμη και στο σπίτι. Μην τα υπογραμμίζετε, σημειώνετε, τσακίζετε, σκίζετε, πιέζετε υπερβολικά στη ράχη. Μην τραβάτε ποτέ τα βιβλία από το κεφαλάρι για να τα βγάλετε από το ράφι. Μην τα ανοίγετε υπερβολικά όταν τα χρησιμοποιείτε είτε για διάβασμα είτε για φωτοτύπηση. Αν έχουν αξάκριστες σελίδες, ζητήστε ένα χαρτοκόπτη από το Γραφείο Δανεισμού. Θυμηθείτε ότι τα βιβλία αποτελούν δημόσιο αγαθό.

Να σέβεστε το χώρο της ΒΙΚΕΠ (εξοπλισμό, έπιπλα και εγκαταστάσεις) και να συμμορφώνεστε με τις υποδείξεις του προσωπικού.

Όταν φεύγετε από το αναγνωστήριο τοποθετείτε τα βιβλία που διαβάσατε στα ειδικά τρόλεϊ και τα σκουπίδια στο καλάθι.

Όλα αυτά μπορείτε να εμπεδώσετε με πιο διασκεδαστικό τρόπο, παρακολουθώντας το βίντεο 6+1 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε σε μια βιβλιοθήκη…

Ενημερωθείτε για τα πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις σας από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙΚΕΠ.

Είμαι φοιτητής/τρια του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τι πρέπει να κάνω για να εγγραφώ στη Βιβλιοθήκη και να έχω δικαίωμα χρήσης του υλικού και των υπηρεσιών της;

Για να αποκτήσετε δικαίωμα χρήσης της Βιβλιοθήκης και δικαίωμα δανεισμού υλικού, πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρείτε στον ιστότοπο της ΒΙΚΕΠ, ώστε να γίνετε μέλος και ακολουθείτε τις οδηγίες που θα βρείτε εκεί. Στη συνέχεια πρέπει να παρακολουθήσετε το εισαγωγικό σεμινάριο σχετικά με το υλικό και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Απευθυνθείτε σχετικά στο Γραφείο Δανεισμού τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Επίσης, σας συμβουλεύουμε να παρακολουθήσετε το βίντεο της Βιβλιοθήκης BecomeAMember@IonianUniversityLibrary, που με απλό και κατανοητό τρόπο θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα λεπτό.

Κάποιοι χρήστες συζητούν μεταξύ τους στο αναγνωστήριο και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στη μελέτη μου. Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ;

Το αναγνωστήριο είναι χώρος μελέτης και γι' αυτό βασική αρχή είναι όλοι να φροντίζουν για την τήρηση της ησυχίας. Οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να είναι χαμηλόφωνες και διακριτικές, δείχνοντας έτσι ο ένας στον άλλο το σεβασμό που περιμένει και για τον εαυτό του. Αν, παρόλα αυτά κάποιοι δεν συμμορφώνονται στην αρχή αυτή και σας ενοχλούν, μπορείτε να εξηγήσετε το πρόβλημα στο προσωπικό της ΒΙΚΕΠ και να ζητήσετε την παρέμβασή του.

Βγήκα για λίγο εκτός βιβλιοθήκης, αφήνοντας κάποια προσωπικά μου αντικείμενα στο τραπέζι και στην επιστροφή μου δεν τα ξαναβρήκα. Υπάρχει τρόπος να τα βρω;

Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι διαθέσιμες θυρίδες στις οποίες κλειδώνετε τα προσωπικά σας είδη κατά την είσοδό σας. Το προσωπικό της ΒΙΚΕΠ δεν φέρει ευθύνη για αντικείμενα που έχουν αφεθεί χωρίς την εποπτεία των χρηστών. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν θέλετε για λίγο να φύγετε από τη Βιβλιοθήκη, είναι να τοποθετήσετε όλα τα προσωπικά σας είδη σε μια θυρίδα ή, αν μεταφέρονται εύκολα όπως π.χ. πορτοφόλι, USB flash, καλώδιο, να τα πάρετε μαζί σας. Παρόλα αυτά, αν χάσατε κάτι, μη διστάσετε να το αναφέρετε στο Γραφείο Δανεισμού και Πληροφόρησης αφήνοντας τα στοιχεία σας, ώστε σε περίπτωση εύρεσής του να σας ενημερώσουν.

Τι είναι η υπηρεσία «Ρωτήστε μας»;

Αν έχετε ερωτήσεις, απορίες ή αιτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως ο δανεισμός, ο διαδανεισμός, η εκπαίδευση των χρηστών, η αναζήτηση υλικού, η επιστημονική πληροφόρηση κ.ά. μπορείτε να τα απευθύνετε μέσω της υπηρεσίας «Ρωτήστε μας».

Τα αιτήματα απαντώνται από τα αρμόδια μέλη του προσωπικού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη φύση τους, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, οι δε χρήστες έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας των αιτημάτων τους.

Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία, επιλέξτε το σύνδεσμο Ρωτήστε μας.

Περισσότερες οδηγίες και τους όρους χρήσης της υπηρεσίας θα βρείτε στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας της υπηρεσίας.

Τι μου προσφέρει η υπηρεσία «Λογαριασμός χρήστη»;

Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης για μια σειρά υπηρεσιών, τις οποίες πλέον μπορείτε να διαχειρίζεστε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία «Λογαριασμός Χρήστη». Έτσι, μπορείτε:

• Να ενημερώνεστε για τα τεκμήρια που είναι δανεισμένα στο όνομά σας,
• Να πραγματοποιείτε μόνοι σας ανανέωση δανεισμού,
• Να ζητάτε κράτηση κάποιου τεκμηρίου που είναι δανεισμένο,
• Να διατηρείτε αρχείο όλων των τεκμηρίων που έχετε δανειστεί (ιστορικό δανεισμού),
• Να δημιουργείτε βιβλιογραφικές λίστες με τεκμήρια που σας ενδιαφέρουν,
• Να διατηρείτε αρχείο των βιβλιογραφικών αναζητήσεων που συνηθίζετε να πραγματοποιείτε και να ενημερώνεστε για τις νέες προσθήκες τεκμηρίων στη συλλογή, που πληρούν τα κριτήρια της κάθε αναζήτησης,
• Να ενημερώνετε τη Βιβλιοθήκη για κάποια αλλαγή στο λογαριασμό του e-mail σας,
• Να τροποποιείτε το ΡΙΝ σας.

Αναλυτικές οδηγίες για την υπηρεσία μπορείτε να βρείτε, από το Δημόσιο Κατάλογο της ΒΙΚΕΠ, επιλέγοντας Οδηγίες Χρήσης στο μενού πλοήγησης του καταλόγου.


Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN