Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Τι άλλο είναι η Ανοικτή Πρόσβαση;

ShareThis
Δημοσίευση: 23-10-2020 09:08 | Προβολές: 1155
image

Έχουμε συνδέσει την Ανοικτή Πρόσβαση με ένα μοντέλο δημοσίευσης και με τη δυνατότητα να διαβάζουμε τα αποτελέσματα ή την πορεία επιστημονικών ερευνών χωρίς να καταβάλλουμε τη συνδρομή στο αντίστοιχο περιοδικό. Όμως η Ανοικτή Πρόσβαση είναι πολύ περισσότερο από αυτό· εκτείνεται στο να χτίζουμε δομές με σκοπό την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συμπερίληψη.

Αυτό είναι εξάλλου και το θέμα της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης που διανύουμε «Open with purpose: taking action to build structural equity and inclusion».

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχει και προάγει στην ακαδημαϊκή κοινότητα προγράμματα ανοικτής πρόσβασης, είτε ως αυθύπαρκτη οντότητα, π.χ. με τη συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο MDPI, αλλά και με τον διαρκή εμπλουτισμό των Θεματικών της Πυλών που περιλαμβάνουν περισσότερους από 3.500 συνδέσμους με ηλεκτρονικούς πόρους ανοικτής πρόσβασης, είτε ως μέλος του ΣΕΑΒ. Παράλληλα, φροντίζει να είναι ανοικτή σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την τοπική κοινωνία και αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλ@, χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας, αρτιμελισμού, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Βιβλιοθήκη μας προσπαθεί να υποστηρίξει την προσβασιμότητα στη γνώση αξιολογώντας και τροποποιώντας τις δομές της. Έτσι, πριν από δυο χρόνια άλλαξε την είσοδο των χρηστών στο κτήριο με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους. Τον Ιούλιο του 2020 η Βιβλιοθήκη δημοσίευσε τη νέα - παρούσα - ιστοσελίδα της, η οποία πλέον υποστηρίζει την προσβασιμότητα για όλους με τις ενσωματωμένες λειτουργίες της ανάγνωσης κειμένου, της αυξομείωσης της γραμματοσειράς και της ρύθμισης αντιθέσεων.

Επίσης, η Βιβλιοθήκη συμμετέχει εξαρχής στην AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library), την πολυτροπική βάση για άτομα με εντυποαναπηρία που συντονίζει η Μονάδα Υποστήριξης Προσβασιμότητας του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Σημαντική προσθήκη στο περιεχόμενο της AMELib θα επιτελέσει η συμφωνία που μόλις υπέγραψε ο ΣΕΑΒ με το Accessible Books Consortium (ABC), μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ), για τη συμμετοχή της AMELib στην υπηρεσία ABC Global Book Service.

Τέλος, η Βιβλιοθήκη μας συμμετείχε στην ηλεκτρονική έρευνα που διεξήγαγε η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΜΟΔΙΠΑΒ) έρευνα για τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των ελληνικών πανεπιστημίων προς τους φοιτητές με αναπηρία από τις 11 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου 2020. Μπορείτε να κατεβάσετε την Έκθεση από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3l7oMvY.  

Περισσότερες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης σε ΑμεΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και στο σύνδεσμο Υπηρεσίες > Υπηρεσίες για Άτομα με Αναπηρία.

 

Η εικόνα είναι του Arek Socha από το Pixabay


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Αναφορά για το συμμετοχικό πρόγραμμα SCOAP3 2020
Δημοσίευση: 09-11-2021 10:16 | Ενημέρωση: 10-11-2021 14:55 | Προβολές: 2404
Νέα θεματική πύλη: Historiana
Δημοσίευση: 22-09-2021 10:31 | Προβολές: 1236
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN