Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Πώς αξιολογούμε μια είδηση;

ShareThis
Δημοσίευση: 13-11-2020 08:37 | Προβολές: 1857
image

Πώς αξιολογούμε μια είδηση; Τι εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί μια πρώτη απάντηση η σημερινή μας ανάρτηση.

Αξιολόγηση είδησης. Σκέψου πριν αποφασίσεις να δεχτείς μια είδηση για αληθινή. Σκέψου ξανά πριν μοιραστείς μια πληροφορία, μια ανάρτηση.

Χρειάζεσαι κριτήρια. Η Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών κατάρτισε και δημοσίευσε το γράφημα που συνοδεύει την ανάρτηση αυτή και που θα το βρεις και στην ιστοσελίδα μας εδώ.

Χρειάζεσαι εργαλεία. Ναι, υπάρχουν ιστοσελίδες με ειδικούς που έχουν κάνει ήδη τη δουλειά της αξιολόγησης μιας είδησης. Ονομάζονται ελεγκτές γεγονότων (fact-checkers) και αρχικά τις χρησιμοποιούσαν κυρίως οι δημοσιογράφοι, τώρα όμως είναι ένα εργαλείο διαθέσιμο για όλους/όλες μας. Οι ιστοσελίδες αυτές έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και έχουν συγκροτήσει ένα δίκτυο, το The International Fact-Checking Network.  Τέτοιες ιστοσελίδες είναι η AfricaCheck, η BBC Reality Check, και τα πολύ γνωστά PolitiFact και το Snopes.  Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ελληνική ιστοσελίδα, τα Ελληνικά Hoaxes.

Και η Wikipedia; Είναι αξιόπιστη η Wikipedia; Κι όμως είναι! Είναι έργο εκατομμυρίων ανθρώπων και ο μεγαλύτερος ιστότοπος γνώσης στον κόσμο! Για περισσότερα, δες τη… Βικιπαιδεία: https://el.wikipedia.org/wiki/Αξιοπιστία_της_Βικιπαιδείας              

Για περισσότερα πάνω στο ζήτημα αυτό, ζητήστε από το/τη διδάσκοντα/-ουσα σας να κλείσει ένα σεμινάριο με τη Βιβλιοθήκη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα μας εδώ.

 

- Η εικόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Let’s flatten the infodemic curve.


Επιστροφή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN