Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη «Τα Επτάνησα στην Ελληνική Επανάσταση»

ShareThis
Δημοσίευση: 08-10-2021 09:22 | Προβολές: 1483
image

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη της κας Ελένης Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Τα Επτάνησα στην Ελληνική Επανάσταση». Με τη διάλεξη αυτή εγκαινιάστηκε ο νέος Κύκλος Διαλέξεων με θέμα: «Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών κατά την Επανάσταση του 1821», που διοργανώνουν από κοινού η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και η Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης κα Χριστίνα Μπάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Φοιτητικής Μέριμνας και Διασφάλισης Ποιότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κ. Ηλίας Γιαρένης.

Στη συνέχεια η κα Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη μίλησε για τη μεγάλη και ποικίλη συνεισφορά των Ιόνιων Νησιών στον Αγώνα. Οι Επτανήσιοι, πολίτες του Ιονίου Κράτους υπό την προστασία της Βρετανίας, δεσμεύονταν καταπιεστικά από την ασκούμενη βρετανική πολιτική στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον Αγώνα. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν και συχνά υπέστησαν τις συνέπειες για τη δράση τους. Αυτός ακριβώς, ο όχι τόσο γνωστός ρόλος των Ιόνιων Νησιών σε πολεμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν στους άμαχους Έλληνες πρόσφυγες, εξετάστηκε στην ομιλία. Αναφέρθηκαν ακόμη οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στα ίδια τα νησιά λόγω των γεγονότων και το πώς ο αντίκτυπός της Επανάστασης έγινε εμμέσως και αμέσως αισθητός στην πνευματική ζωή των Επτανήσων. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις προς την ομιλήτρια.        

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά.



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN