Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Ιονίου Πανεπιστημίου
TextToSpeech Letter_size Contrast Facebook Instagram YouTube          ΑΓΓΛΙΚΑ

Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη «Η ενημέρωση στα χρόνια του Αγώνα»

ShareThis
Δημοσίευση: 15-12-2021 09:57 | Προβολές: 3184
image

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη της κας Έλλης Δρούλια, Ιστορικού και π. Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Βουλής, με θέμα «Η ενημέρωση στα χρόνια του Αγώνα». Η διάλεξη αυτή ήταν η τρίτη του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών κατά την Επανάσταση του 1821», που διοργανώνουν από κοινού η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και η Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης κα Χριστίνα Μπάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Φοιτητικής Μέριμνας και Διασφάλισης Ποιότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κ. Ηλίας Γιαρένης.

Η ομιλία που ακολούθησε εστίασε στην ουδιώδη σημασία της ενημέρωσης για την λήψη μεγάλων και μικρότερων αποφάσεων, ειδικότερα σε καιρό πολέμου. Τα χρόνια του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του 1821 οι ειδήσεις διακινήθηκαν μέσω του Τύπου που έπαιξε πολύπλευρο και καθοριστικό ρόλο. Πληροφορίες αντάλλασσαν οι εφημερίδες μεταξύ τους, και μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων προφορικά. Ακόμα, ειδήσεις μεταφέρονταν μέσω της ανταλλαγής επιστολών. Επιτακτική ήταν και η ανάγκη μεταφοράς κυβερνητικών εντολών. Η δημιουργία ταχυδρομικής υπηρεσίας απασχόλησε Έλληνες και Φιλέλληνες οι οποίοι προσπάθησαν να οργανώσουν ταχυδρομείο σύμφωνα με δυτικά πρότυπα. Αποδείχθηκε όμως, υπόθεση δύσκολη, χωρίς να αποδώσει σταθερά αποτελέσματα. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις προς την ομιλήτρια.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά.

Στο κανάλι της Βιβλιοθήκης στο Youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της διάλεξης.Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
www.ionio.gr
Lock Δυστυχώς, δεν έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης!
Οδηγίες VPN